Wpis z mikrobloga

Za granicą
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i nawet się nie pytali ile bym chciał, przy zmianie firmy od razu na rekrutacji informują że top 1 kandydat ze względu na w/w fakty, a doświadczenie w największych firmach branżowych w UK.

Meanwhile in Polska
Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto to za dużo dla nich, mają studentkę która będą uczyć za minimalną na umowie na zlecenie i będzie za tą stawkę robić na 3 zmiany.

Przecież na magazynie w UK można dostać 13/14£ na godzinę nie mając żadnego skilla i pracują na 1 zmianę.
To jest dramat XD
Zachciało się ojczyzny XD

#polska #praca #uk #emigracja
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Meanwhile in Polska

Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto

@Grzegorz_Floryda1:
to widze że nie Polska tylko Polska Powiatowa
warto rozróżnić bo to dwa różne wszechświaty.

W Warszawie może nie masz zarobków szwajcarskich ale robote z pięcioma cyferkami na wypłacie, jak jesteś troche kumaty da się znaleźć
  • Odpowiedz
@macan:
Taki zwykły pracownik za 13£
1915£ na czysto miesięcznie.
Jedzenie 300£
Wynajem mieszkania z opłatami licząc, nowy iphone z pakietem, światłowód (centrum UK w górę) 1100£

515£ zostaje na prywatne potrzeby.
  • Odpowiedz
@Grzegorz_Floryda1: mimo tego ze nie wyjechalem do UK z powodow ekonomicznych. Odkad slysze jak dobrze jest teraz w Polsce, sprawdzam sobie oferty pracy na moim stanowisku. Wychodzi ze dostal bym 8500 zl brutto. No tyle to mi zostaje na koniec miesiaca, przy normalnym zyciu, jak akurat na nic nie oszczedzam.
Cieszy mnie ze w Polsce ludziom zyje sie co raz lepiej, no ale jak chodzi o finanse, to nadal jest
  • Odpowiedz
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i

@Grzegorz_Floryda1: i aplikowałeś na stanowisko warte 5k brutto?

jasne (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Grzegorz_Floryda1:
Mordo, ale w Polsce na magazynie też się zarabia dobrze, 5k z kilkoma nadgodzinami to nic szczególnego.
Na produkcji w miejscowym kołchozie ludzie chwalą się, że w dobrym miesiącu to i 7k netto zarobią.
W Polsce mamy przesyt magistrów, zresztą nie tylko w Polsce, dobrzy biegacze w holenderskich kołchozach zarabiają nawet średnią krajową.
Poza tym przeliczanie na złotówki nie ma sensu bo co z tego jak są wyższe zarobki
  • Odpowiedz
Wychodzi ze dostal bym 8500 zl brutto. No tyle to mi zostaje na koniec miesiaca, przy normalnym zyciu, jak akurat na nic nie oszczedzam.

@mielonkazdzika:
Nie neguję, ale jak sprawdzasz oferty pracy na swoim stanowisku w UK to dostałbyś tyle samo ile zarabiasz teraz?
  • Odpowiedz
jak czytam te opowieści o £300 na jedzenie albo że nigdy nie potrzebowałeś samochodu w UK, to mam wrażenie, że chyba mieszkasz w innym kraju xD

@groman43: mnie zawsze dziwi ile ludzie wydaja na jedzenie. £300 to malo? Ja miesiecznie tyle albo i mniej wydaje na dwie soby (jesli nie wychodzimy do restauracji). A i tak jemy za duzo :p. Uwielbiam jesc i gotowac. Swojego czasu nawet mialem tag #
  • Odpowiedz
@groman43 @Serniczek_Szatana o nie, 3600 kalori dieta z makro co do grama liczona na siłownie do tego zróżnicowana że każdy dzień ma inny typ owoców/warzyw/mięsa - jak ja mogę wyżyć, nie do pojęcia, pewnie głoduję bo nie jem śmieciowego jedzenia.

Wynajem mieszkania to 600£, council 120£, internet 30£, telefon z planem 40£, woda + prąd 200£ średnio miesięcznie.
  • Odpowiedz