Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#programowanie #programista15k

Warto iść studiować informatykę i przy naporze ludzi po bootcampach próbować robić karierę? Czy osoby będące programistami mogą mi opisać w dwóch słowach sytuację na rynku? Wiek ma znaczenie?

Mam 28, w lutym kończę 29 lat. Mam studia techniczne, ukończone z bardzo dobrym wynikiem, ale co z tego kiedy w dużym korpo na odpowiedzialnym stanowisku po roku stażach i 2 latach pracy na uop nie chcą mi podnieść stawki. Przez ostatnie 2 lata otrzymywałem 2880 brutto, co dla mnie po tylu latach wyrzeczeń jest zwyczajnym strzałem w pysk i udanym żartem od losu.

Informatyka zawsze mnie interesowała, ale potrzebuję małego popychacza żeby się w tym odnaleźć i postanowiłem pójść na studia zaoczne. Podjąłem decyzję, że nie przedłużę umowy tam gdzie obecnie pracuję. Już rozmawiałem i znalazłem pracę na przejściowy okres i zostanę kierowcą busa (tak wiem, xD) za 3200 netto.

Odwalać manianę, czy się powstrzymać? Potrzebuję chociaż odrobiny zapewnienia od innych żeby nie wylądować ostatecznie pod mostem.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dajlaxx: Hmm, wątpię aby Wawa bardzo się różniła od Krakowa, gdyż obie miejscowości są właściwie zagłębiami it i ja byłbym w stanie totalnie odmienne spostrzeżenia co do zarobków podać, zarówno moich jak i kolegów. Także nie mierz wszystkich swoją miarką. Poza tym nadpłacanie, niedopłacanie, to jakieś bzdurne terminy, masz tyle ile wyszarpiesz i wynegocjujesz, a firma tyle płaci póki wartość twojej pracy przewyższa koszty, także nie ma tutaj rocket science.
  • Odpowiedz
@Dajlaxx: Myślę że raporty jako takie sporo uśredniają, poza tym też nikt nie każe ci iść do januszexIt za 3 koła, gdzie jakieś zagraniczne korpo daje 5. Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Na nofluffjobs albo justjoinit wisi po kilkadziesiąt ogłoszeń ze stawki rzędu "naście", trzeba tylko sobą sporo reprezentować oraz... i tu dość kluczowa kwestia, być roszczeniową k---ą. No bo po co super mózgowi płacić 20 skoro on się
  • Odpowiedz
@Dajlaxx: Ok, tutaj prawie jak wszędzie idzie zastosować zasadę Pareta. 80% będzie klepało jakiś tam kod, za parę tysia, 20% będzie ciągle głodnymi wiedzy i wespną się na stawki nie do pomyślenia dla reszty. Jednym słowem, samemu się swoim podejściem ustala próg zarobków.
  • Odpowiedz
@Dajlaxx: p---------e i uśrednianie. Jak weźmiesz przeciętniaka z przeciętnie dużej mieściny z przeciętnej firmy to będzie przeciętnie zarabiał. 9 netto w WWA w Javie w korpo to nie są szałowe pieniądze i skille wystarczą może odrobinę bardziej niż przeciętne, bo dość niski ma straż pracy. Sufit wciąż daleko.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Nie warto, masz przecież studia. Nie wiem jaki to kierunek, ja skończyłem studia nie it, ale w każdym korpo łapały się jako powiązane z it i nie miałem problemu z tym, ze nie mam studiów z informatyki. Pracowałem tez w firmach, gdzie studia z IT były warunkiem koniecznym do przyjęcia do pracy.
  • Odpowiedz
A na studiach nie nauczą cię programowa

@AnonimoweMirkoWyznania: nauczą, nauczą, ale musisz iść na dobre studia na dobrym wydziale, dobrej uczelni. Będziesz miał tam tyle projektów do zrobienia, że będziesz rzygał programowaniem (oczywiście jak się do nich przyłożysz).
  • Odpowiedz