Wpis z mikrobloga

@Dziglipaf: Czy to jest ta słynna islamizacja Europy?

Charadż (arab. خراج) – podatek w państwie muzułmańskim – podatek gruntowy od ziemi należącej do mniejszości wyznaniowych, tzw. dhimmi. Niemuzułmanie zrzeszeni byli w gminach wyznaniowych i zobowiązani byli do opłacania podatku pogłównego dżizja oraz podatku od ziemi – charadż.
@adam2a: Spodobał mi się cytat znaleziony gdzieś w Internecie w temacie redystrybucji dóbr w Polsce:

(...) walki w temacie co do dystrybucji dóbr według widzimisię poszczególnych partii w takiej scenerii bardziej przypomina przepychanki o paczki z darów w schronisku (lub w afrykańskiej wiosce, jeśli ktoś woli dobitniejszy przekaz).

Jesteśmy biednym gównokrajem, w którym #programista15k jest synonimem bogactwa xD #bezbek
@adam2a: No tak, bo jak ktoś zarabia 2k to MUSI krytykować elementarne prawo jakim jest prawo własności . Może od razu zarządzić, że jak zarabiasz 2k to bogatych wolno ci zabijać, gwałcić i okradać - tobie się to po prostu należy.
Jak pokazują przykłady państw zachodnich, nawet jak bogatego wysoko opodatkują to te pieniądze nie trafiają do tego co zarabia "2k" (w jakimś tam odpowiedniku zachodnim), ale to patusiarnii, pasożytów i
@polecam_poczytac_heideggera: ja już mam zrobioną optymalizację podatkową i w zasadzie każda firma stara się mieć dużo kosztów, inwestycji i sposobów by przenosiny były ostatecznością. Tak czy inaczej spieszę poinformować, że bogaci przykładają wagę do wysokości podatków. Nawet takie lewakoidalne molochy jak google czy apple lawirują jak mogą, w zasadzie to już do absurdów stąd kary jak np. ostatnio.