Wpis z mikrobloga

Lecę do Stanów na #workandtravel . Kiedy kupić bilety? Chcę wylecieć 30-2 czerwca, a powrotny na 1 października. Muszę się dostać na zachód, może być Las Vegas, Los Angeles, a finalnie muszę być w Jackson w Wyoming. Bliższe lotnisko w Salt Lake City.

Zastanawiam się w na ile przed wylotem kupić bilety. Z jakich stron korzystać? Google loty bardzo wygodne, ale czy znajdę jakąś inną stronkę oprócz tego?

#usa #tanieloty
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Varien: Kupuj już teraz. Leciałbym na Twoim miejscu UIA do JFK w Nowym Jorku, a dalej inną linią amerykańską (preferuj Southwest, bo mają w cenie bagaż rejestrowany). Zadbaj o co najmniej 3 godziny przesiadki na JFK.
  • Odpowiedz
@Varien: bilet na southwest kup online, ale ich strona działa tylko przez VPN (bo limitują dostęp do niej tylko na Stany Zjednoczone). Dzień na NY to dodatkowy koszt kilkudziesięciu dolarów za nocleg, bierz to pod uwagę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@alpag: Kupuj już teraz.

@Varien Nawet niech Ci to do głowy nie przychodzi. Nie dostaniesz wizy z jakiegoś powodu i będziesz w plecy 3 tysiące złotych.

Zacznij sobie teraz śledzić ceny biletów na skyscannerze/google flights itp, zrób wstępny plan. Biletów nie kupuj dopóki nie wyjdziesz z ambasady z informacją, że
  • Odpowiedz
@Varien: Tak na szybko

Lot WWA-> Idaho Falls, które jest 80 mil od Jackson. Jeśli ogarniesz sobie powrotny z SF czy innego dużego miasta to pewnie uda się tę cenę jeszcze zbić.

Taniej pewnie będzie lecieć do SLC i wziąć sobie jakiegoś busa, ale to jest chyba najwygodniejsza opcja :)

Ew. jak masz czas to faktycznie rozważ lot do nyc i później amerykańskimi liniami do SLC czy IF, ale ja
C.....7 - @Varien: Tak na szybko

Lot WWA-> Idaho Falls, które jest 80 mil od Jacks...

źródło: comment_aYcVUZN7pSyJRPHv0L9Qesl9ORTgl5Zv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Nawet niech Ci to do głowy nie przychodzi. Nie dostaniesz wizy z jakiegoś powodu i będziesz w plecy 3 tysiące złotych.

@Cash1337: Dostanie wizy jest praktycznie pewne, jeśli on lub jego bliscy nie o------i niczego w USA. Dlaczego nie miałby więc zaoszczędzić kilkuset złotych?
  • Odpowiedz
@alpag: Ze stresu możesz w ambasadzie palnąć głupotę, która finalnie może spowodować, że wizy nie dostaniesz. Owszem - szansa jest mała, ale zawsze jakaś jest. Oczywiście zrobi jak uważa, jednak ja za każdym razem wolałem kupić bilet mając już wizę w ręku. O tyle, o ile dostaniesz zwrot większości kosztów programu w przypadku nieprzyznania wizy o tyle biletów już nie cofniesz :)

Poznałem kilka osób, które po odmowie przyznania wizy
  • Odpowiedz
@Cash1337: W moim przypadku różnica była większa, bo kupiłem bilety za 1.5k a nie za 2.5k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście ryzyko istnieje i dobrze prawisz, ale czasem warto zaryzykować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@alpag: Wygrzebałem własnie z maila newsletter skyscannera z 2015 roku z trackowaniem cen na 3 czerwca 2015 - 19 października 2015
WAW -> Vegas - Vegas -> WAW
01/03/2015 - 3175 pln
02/04/2015 - 3202 pln
01/05/2015 - 2780 pln
07/05/2015 -
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Cash1337 No w sumie racja! Z początku myślałem że uda mi się kupić bilety za niecałe 2k xD Ale po przeanalizowaniu i sprawdzeniu wszystkich możliwych połączeń to gdziekolwiek nie dolecę, muszę się liczyć z dodatkowymi kosztami ok 100-150$. Jeśli do Nowego Jorku to bilet do Salt Lake a potem bilet na busa do Jackson. Jeśli do LA do Greygoundy do Jackson.

No i co to znaczy kupno lotu na osobnym bilecie?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@alpag No w sumie ten plan z jfk nie jest zły. Do NY często są jakieś tanie loty a wtedy zrobiłbym sobie tam jakaś dwudniową wycieczkę i miałbym dosyć zapasu czasu!
  • Odpowiedz
No i co to znaczy kupno lotu na osobnym bilecie? Muszę kupić loty u tego samego przewoźnika czy jak :P?

@Varien: Nawet nie zabieraj się do kupna biletów bez czytania o tym, lol xd

Do Salt Lake City jest bezpośrednie z Amsterdamu.
  • Odpowiedz