Wpis z mikrobloga

Czy wzięcie busa w leasing i zalozenie firmy transportowej zajmująca się przewozem osób do krajów UE jest w ogóle opłacalne?Mój tata rozważa taką opcję ale według mnie na rynku jest zbyt duza konkurencja praktycznie na każdej grupie typu "polacy w londynie" widzę mase ogłoszeń tego typu.Może lepszą opcją będzie kupienie wiekszego busa i przewozenie ladunkow?
#transport #spedycja #bekaztransa
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elter: Zaczynanie firmy od "wzięcia w leasing" bez rozeznania rynku w jakimkolwiek stopniu nie wróży zbyt dobrze. Niech kupi sobie kilkuletniego busa za gotówkę, zrobi licencję międzynarodową na przewóz rzeczy, wykupi dostęp do transa i zobaczy jak mu to będzie szło.

Z osobowym transportem się nie będę wypowiadał, bo nie znam realiów. Skorzystałem kilka razy w drodze na zachód i nigdy więcej (podobnie wypowiada się większość moich znajomych), czas przejazdu
  • Odpowiedz
Jest tak zajebisty przesyt busów, że z giełdy może być ciężko. Najlepiej jest wyhaczyć tym busem trasę w stałych kółkach po powiedzmy 50-60 centów od kilometrów ładownych i pustych. Albo dać pod spedycję, ale to raczej marny zarobek na jednym busie. Nie znam się na utrzymaniu floty, ja je tylko prowadzę.
  • Odpowiedz
@elter: jakie miasto? Bo może lepiej będzie ojcowi dorobić na uberze? Jak ktoś mieszka w Warszawie albo okolicach to fucha wydaje się być pewniejsza (i kasa lepsza) niż na busach. No i auta nie trzeba kupować od razu (o ile macie coś więcej niż rzęcha na stanie).
  • Odpowiedz
@haxxx: Ta, jakbyś pracował więcej niż miesiąc to byś wiedział, że takie stawki od bezpośrednich firm albo spedycji z 1szej ręki się zdarzają. Tylko trzeba mieć łeb na karku, a nie się wymądrzać jak ty to widocznie masz na celu.
  • Odpowiedz
@PanKracy582: No zdarza się. Nie jest to reguła, ale jak się dobrze zagada i wbije w dobre miejsce to można tyle zarobić. Dlatego napisałem - jakby ojciec OPa zajebiscie wbił się w temat to może i miałby pierwszeństwo na różne, cyklicznie powtarzające się trasy. Ale to nie jest takie łatwe.
  • Odpowiedz
@PanKracy582: Powiedz mi, jesteś taki głupi, czy tylko takiego udajesz? W którym miejscu napisałem, że wzięcie busa albo dziesięciu w leasing i zdobycie intratnej pracy to taka łatwa sprawa, ośle?
  • Odpowiedz