Aktywne Wpisy

Zaczytanaa +460

smutny_login +165
To uczucie gdy trafiła się jakaś para na #badoo, i było pisanie do czasu aż nie napisałem że leczę krowy - para usunięta
Aż mi się przypomina speed dating na którym byłem i te reakcje na informację o tym co robię - bo one myślały że weterynarz to tylko od psów i kotów, one myślały że krów się w ogóle nie leczy
#przegryw #depresja #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #tinder #podrywajzwykopem
Aż mi się przypomina speed dating na którym byłem i te reakcje na informację o tym co robię - bo one myślały że weterynarz to tylko od psów i kotów, one myślały że krów się w ogóle nie leczy
#przegryw #depresja #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #tinder #podrywajzwykopem

- Jaki jest sens/użycie w praktyce wskaźników na funkcję?
- Jaki jest sens/użycie w praktyce zwracania nullptr przez funkcję?
Dzięki za rozjaśnienie tych pytań.
#cpp #naukaprogramowania #programowanie
std::sort. Definiujesz funkcję, która jako parametry dostaje elementy do porównania, może zwrócić 0, 1 lub -1 zależnie od tego, czy element pierwszy ma się znaleźć przed drugim itd... następnie przekazujesz wskaźnik do tej funkcji jako trzeci parametrstd::sort, ta funkcja z kolei już sama dobiera sortowane elementy wg ustalonego algorytmu i układa je według twoich potrzeb1. j.w., również np. możesz mieć jakąś kolejkę zadań, albo coś, co przyjmuje jedną z wielu funkcji do zrobienia i nie chcesz gigantycznego switcha, tylko zwinnie przekazywać konkretną funkcję do wykonania
2. np. jeśli żądanego obiektu nie ma, wtedy zwracasz nulla, np. szukanie czegoś w tablicy, zwracasz albo wskaźnik do tego elementu, albo
nullptr.Tylko czy wydaje mi się czy takie rozwiązanie mija się trochę z zasadami SOLID i ogólnie nie wygląda mi to na czysty kod?