Wpis z mikrobloga

Jak powstawała Java to c++ miał 12 lat a jak c# to 17

@kebab-case: Java i C# sa podobne technologicznie. Jak widać Java na swój wiek jest bardzo nowoczesna, a C# na swój wiek mocno zacofany. Ale nic w tym dziwnego jak C# po prostu kopiował z Javy.
  • Odpowiedz
@iron_idem: tyn python mi tam nie pasuje, to jest ni to język ni to skrypty. Dużą popularność po prostu zdobył bo był na niego trend. Ale uważam, że brakuje mu 'kształtu'. Patrze z pozoru java deva więc moge być subiektywny xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@iron_idem: C# nie jest zacofany w stosunku do Javy. Jest taki sam (pomijam jakieś sugar syntax, które są jednak na jego korzyść).

Chodziło mi o to że c# jest zacofany jak na swój wiek. Jest tyle lat młodszy od Javy więc powinien być dużo nowocześniejszy. A nie jest. Jest taki sam.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@controll: też tak patrzę na Pythona i też jestem Java dev. Nie wiem tylko jak to nazwać.

Aplikacji w Pythonie bym nie napisał. Ale skrypt tak.
  • Odpowiedz
@mk321: Java jest ciągle 5-10 lat za C# pod względem normalnych featurów, 100 lat do tyłu jeśli chodzi o przyjemność pracy, a jeśli chodzi o rozwój to praktycznie stoi w miejscu.

Przykład - mniej więcej rok temu Java wprowadziła słówko kluczowe "var", w tym samym czasie ekosystem .NET wprowadził język Q# do programowania komputerów kwantowych - mniej więcej tak wygląda porównanie rozwoju Javy i .NET

Java jest (i będzie) popularna
  • Odpowiedz
@Waldemar_Morawiec:

Jako argument C# vs Java podajesz to, że na .NET powstał Q# xD? To tak jakby powiedział, że Java jest lepsza bo na JVM działa Kotlin, który jest dużo nowocześniejszy od C# xD

Zresztą nie rozumiesz filozofii tego języka. To nie jest język który goni za trendami i dodaje każdy feature, który jest na rynku. To ma być solidny język, bez funkcjonalności, które mogą wpłynąć niekorzystnie na pisany kod.
  • Odpowiedz
Jako argument C# vs Java podajesz to, że na .NET powstał Q# xD? To tak jakby powiedział, że Java jest lepsza bo na JVM działa Kotlin, który jest dużo nowocześniejszy od C# xD

@kebab-case: Porównywałem środowiska a nie języki.
Porównanie Kotlina do Q# to nie wiem jak skomentować. Kotlin to przecież ma być lepsza Java, a Q# nie ma być lepszym C#. Już więcej punktów dla obozu javy ugrałbyś mówiąc że
  • Odpowiedz