Aktywne Wpisy
Harven +754
nocne_zwidy +53
Mam bekę z ludzi, którzy mówią, że chętnie wróciliby do szkoły zamiast siedzieć w pracy xD
Jak pomyślę ile czasu spędziłem w szkole, a później w domu przy książkach na wkuwaniu często zbędnej wiedzy takiej jak "czym zajmował się Wokulski zanim poznał tę dziwkę Łęcką", to aż mi przykro ile czasu zmarnowałem na zdobywanie wiedzy, której już w większości i tak nie pamiętam.
W tym okresie mógłbym poświęcić więcej czasu na realizowanie
Jak pomyślę ile czasu spędziłem w szkole, a później w domu przy książkach na wkuwaniu często zbędnej wiedzy takiej jak "czym zajmował się Wokulski zanim poznał tę dziwkę Łęcką", to aż mi przykro ile czasu zmarnowałem na zdobywanie wiedzy, której już w większości i tak nie pamiętam.
W tym okresie mógłbym poświęcić więcej czasu na realizowanie
Na pierwszy ogień idzie Black Ipa która wzięła udział w dzisiejszych eliminacjach do kuźni piwowarów (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Black Ipa 15.2 blg 6% alk. 55 Ibu 77EBC
Receptura na 25.5l brzeczki gorącej co przełożyło się na 20L gotowego piwa.
Składniki:
Słód Pale Ale Viking Malt 4.6kg, 72,7%
Słód Pszeniczny Weyermann 0.65kg, 10.3%
Platki owsiane błyskawiczne 0.6kg, 9.5%
CaraFa III Special 0.48kg, 7.6%
--------------------------------
Mosaic 12,3%a
Simcoe 11,5%a
Citra 12,3%a
--------------------------------
Drożdże FM 52, gęstwa 1 pokolenie
--------------------------------
Skórka z 3 małych pomarańczy, 3 limonek i zielonego grapefruita. Zebrana tylko wierzchnia warstwa. Sok z 1 limonki.
--------------------------------
--------------------------------
Zacieranie
50 min w temp. 68-64*C
Podgrzanie do 76*C, po 10 min dodana CaraFa a następnie filtracja.
--------------------------------
Chmielenie:
60 min - Simcoe 10g
30 min - Simcoe 7g
25 min - Citra 7g
20 min - Mosaic 7g
15 min - Simcoe 10g
10 min - Citra 10g
5 min - Mosaic 10g
Whirlpool 15min w 88*C a w nim po 13g Simcoe, Citry i Mosaica + cały zest.
W temp 66*C dodany sok z limonki.
--------------------------------
Ok 400ml gestwy dodano do brzeczki o temp. 16*C.
Temp. fermentacji podnoszona od 16*C do 19*C w ciągu tygodnia. Drugi tydzień fermentacji w temp. 20*C.
Fermentacja cicha 3 dni w temp 14*C, na ten czas dodałem po 34g każdego z wyżej wymienionych chmieli.
Piwo filtrowane rajstopą (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
--------------------------------
--------------------------------
Przez wszystkich uznane jednogłośnie za najlepsze piwo w mojej karierze.
Piwo pełne w smaku z mocnym uderzeniem grapefruitowej i nie zalegającej goryczy. W aromacie mocne cytrusy a pod nimi aromaty chmielowe w postaci marakui.
Limonka fajnie zmniejszyła pH i dodała niepowtarzalnego smaku :)
Piana trwała, utrzymuje się do samego końca.
Więcej napiszę o tym piwie jak dostanę metryczkę od sędziów.
Wołam #piwowarstwo , mam nadzieję że utrzymamy ten tag przy życiu i będziemy warzyć zajebiste piwa ( ͡º ͜ʖ͡º)
@beerdzik: na żywo jeszcze lepiej (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Poza tym nie zmieniaj tematu tylko wrzucaj swoje sztos receptury ( ͡º ͜ʖ͡º)