Aktywne Wpisy
Kearnage +1071
zeszyt-w-kratke +48
#powodz
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia
Wykopki odkrywają, że wielkie korporacje ich robią w c---a. Jak to było?
Na wolnym rynku masz wybór!
Kup produkt innego producenta.
Zostań zrobiony w c---a.
Zapętl.
Pętla się zaciska coraz mocniej i niedługo utoniemy w elektronicznych śmieciach.
#antykapitalizm
@Drakii:
No z pewnością dużo stracił.
Odbije się na reklamie, ludzie zapomną i będzie można dalej robić w c---a.
Nic nie zrobisz, system jest tak skonstruowany by premiować tego typu zachowania. Czynnik odstraszający musiałby zrównoważyć potencjale zyski.
Disclaimer: Jestem świeżo upieczonym socjalistą, więc mogę nie mieć najostrzejszych argumentów, a i mój światopogląd jest w miarę płynny
Kapitalizm polega na - duh - gromadzeniu kapitału przez jednostki. Jednostki muszą konkurować wobec siebie o kapitał - kapitalizm w naturalny sposób prowadzi do koncentracji kapitału i monopoli.
By bronić się przed naturą kapitalizmu przedsiębiorcy MUSZĄ - nie są źli ani złośliwi - pogarszać albo warunki pracy, albo oszukiwać
Z mojej strony głównym problemem z podejściem wolnościowym (jeśli dobrze rozumiem twoje stanowisko)
jest takie że daje ono mniej lub bardziej absolutną wolność wąskiej uprzywilejowanej osiągającej sukces grupie ludzi odbierając go szaremu człowiekowi.
Na przykład - absolutna wolność w zawieraniu kontraktu prowadzi do dzikiego kapitalizmu.
Wolność do czerpania zysków z kapitału - te zyski ciągnięte są z pracy ludzi, którzy nie mają wystarczająco dużo kapitału by sami robić to samo :)
Wolnościowcy zazwyczaj walczą po stronie kapitału, aż do absurdu jak to jest w
@Cepion: pamiętam Cię z różnych religijnych dyskusji na wykopie, zawsze quality argumenty, stąd też mój zawód jak zobaczyłem Cię tutaj po stronie socjalizmu. Ja sam z kolei poszedłem trochę w drugą stronę. Trochę, bo socjalistą nigdy nie byłem, ale
W każdym razie czuje się mile połechtany i dziękuję za komplement.
Moze zabrzmi to smiesznie, ale do zapoznania sie z teorią socjalizmu
skłoniła mnie sztuka. Z różnych przyczyn zacząłem sobie słuchać
Przepraszam za późną odpowiedz.
Staram się ograniczać wykop, gdyż przez uzależniający mechanizm
stymulacji ośrodka nagrody pogarsza w widoczny sposób jakość mojego
życia i jakość mojej