Wpis z mikrobloga

@Here_we_are: O, wygląda dokładnie tak samo. Kiedy robione? Moje jest z 20 września 2016. Najpierw myślałem, że chmura jest dokładnie nad wulkanem, ale potem udało mi się znaleźć podobne fotki i wyszło na to, że formuje się trochę dalej, nad wschodnią częścią wyspy.
  • Odpowiedz
@namrab: to też był wrzesień ale 2017 roku. Może to częściej występujące zjawisko na tej wyspie? W końcu ten wulkan tam dosyć mocno "wystaje" i może sprzyjać powstawaniu takich anomalii.

Zdjęcie robione w stolicy wyspy więc ładny kawałek od wulkanu.
  • Odpowiedz
@Here_we_are: O, pomyliłem się. Za dużo już tych wyjazdów ;) Mój timelapse też jest z 2017. Rok wcześniej w drugiej połowie września była pełnia Księżyca i nie wybierałbym się wtedy na wypad astrofotograficzny. Tak więc prawie na pewno złapaliśmy tę samą chmurę.
  • Odpowiedz
No proszę :D zjawisko było na tyle ciekawe że bardzo podobne zdjęcia do mojego było w kilku lokalnych gazetach. W każdym razie timelapse wygląda świetnie. Trzymaj się i powodzenia ! :)
  • Odpowiedz
@namrab: ładnie. Robiąc zdjęcia korygujesz manulanie ekspozycję czy któryś z paramterów jest na auto? Nie robiłem nigdy przejśc z dnia w noc i w sumie dowiedziałbym się jak to się robi.
  • Odpowiedz
@Islam: Własnym programem, obróbka na poziomie surowych danych z rawów - piksele są pojaśniane/pociemniane w taki sposób, żeby nie było widać skoków.
  • Odpowiedz
@namrab: no to ładnie :) ja nie umiem na tyle programować aby napisać sobie program do obróbki :p ale może się zmotywuję aby sie dokształcić i spróbować
  • Odpowiedz