Wpis z mikrobloga

@Odczuwam_Dysonans: Memtest ok. Zresztą podmieniałem pamięci. Dyski podmieniałem. Zasilacz w środku wygląda ok, ale jeszcze dzisiaj podłącze inny. Kondensatory na płycie wyglądają ok. Zresztą nie ma nawet typowych przewlekanych elektrolitów tylko takie małe SMD.
@BobekNierobek: hmm, no tantale czy ceramiki też potrafią stracić parametry, ale jeśli memtest przechodzi, no to nie to raczej. Zasilacz też coś mi się nie widzi, masz tam jakieś karty poza grafiką? Problemy z przerwaniami? Mogłoby być. Może spróbuj z ciekawości wgrać 98, bo tam tak samo pamiętam tą ochronę pamięci, jeśli to rzeczywiście problem hardware'owy to będzie tak samo, jak nie no to może ten 95 się gryzie ze sprzętem
@Odczuwam_Dysonans: Z dyskami ciekawa sprawa. Bo wsadziłem dysk który tam oryginalnie siedział. 8GB z zainstalowanym Win98, który się normalnie jeszcze 2 miesiące temu uruchamiał,a teraz zawiesza się dokładnie w tym samym momencie co świeża instalka na innym dysku.
@BobekNierobek: hm... A taka może głupota, ale próbowałeś wszystko wypiąć i wyczyścić złącza, czy masz to poogarniane? Nie zmieniło się coś w konfiguracji, żeby się skonfliktowały właśnie te przerwania, etc? Niestety takie objawy często wskazują na płytę, która umarła jak zaczęła chodzić... Ale może rzeczywiście spróbuj jeszcze z zasilaczem, jak jest stary to może racja i on robi płycie wiksę :D
@BobekNierobek: hmm, ale odmawia w jakim sensie? W sensie całkiem, czy że się wiesza itp? Może po prostu płyta umiera... No, niedobrze, ale tak to bywa ze starym sprzętem. Jak będzie problem, no to polecam zacząć od kondensatorów, nawet jeśli są tantalowe/ceramiczne czy po prostu elektrolity SMD (bo takie też są).
@Odczuwam_Dysonans: Odmawia, że płyta odpala, ale od razu zaczyna piszczeć jakimś błędem.

Wygląda na to, że płyta pada, albo procesor. Np. Odpalam DOOM-a i wszystko ok. Odpalam go za godzinę i niby działa, ale geometria na ekranie się kaszani. Ściany się źle renderują. Jakby FPU w procku źle coś liczyło.

Tak samo TombRaider. Odpalam raz i jest ok. Odpalam za chwilę i już kaszana.
@BobekNierobek: dokładnie, też pomyślałem o koprocesorze. W sumie procki często się dobrze trzymają, ale po 20+ latach mogą się zacząć dziać dziwne rzeczy :P
Jeśli dobrze pamiętam to były programy sprawdzające m.in koprocesor (poprawność obliczeń). Tak na szybko znalazłem CheckIt, nie wiem czy robi konkretnie to, ale ma jakieś opcje benchmarkowania, może na coś naprowadzi ;)