Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #retrocomputing

Mam problem z komputerem.
Próbowałem zainstalować Windows 95 OSR2, ale ciężko to szło. Instalator zawieszał się wielokrotnie.
Jak już się udało zainstalować to przy uruchamianiu wyskakuje błąd ochrony pamięci. Nie bardzo wiem jak to ugryźć.

Płyta: Intel AN430TX
Procesor: Pentium 233MMX
RAM: SDRAM 64MB
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BobekNierobek: hmm, ale odmawia w jakim sensie? W sensie całkiem, czy że się wiesza itp? Może po prostu płyta umiera... No, niedobrze, ale tak to bywa ze starym sprzętem. Jak będzie problem, no to polecam zacząć od kondensatorów, nawet jeśli są tantalowe/ceramiczne czy po prostu elektrolity SMD (bo takie też są).
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: Odmawia, że płyta odpala, ale od razu zaczyna piszczeć jakimś błędem.

Wygląda na to, że płyta pada, albo procesor. Np. Odpalam DOOM-a i wszystko ok. Odpalam go za godzinę i niby działa, ale geometria na ekranie się kaszani. Ściany się źle renderują. Jakby FPU w procku źle coś liczyło.

Tak samo TombRaider. Odpalam raz i jest ok. Odpalam za chwilę i już kaszana.
  • Odpowiedz
@BobekNierobek: dokładnie, też pomyślałem o koprocesorze. W sumie procki często się dobrze trzymają, ale po 20+ latach mogą się zacząć dziać dziwne rzeczy :P
Jeśli dobrze pamiętam to były programy sprawdzające m.in koprocesor (poprawność obliczeń). Tak na szybko znalazłem CheckIt, nie wiem czy robi konkretnie to, ale ma jakieś opcje benchmarkowania, może na coś naprowadzi ;)
  • Odpowiedz