@mBank mój wuj właśnie dostał list że ma do zapłaty kilkanaście złotych za wypłaty z bankomatów Euronet, do tego 18 zł za 3 karty do konta, problem w tym że on nigdy NIE MIAŁ KONTA W MBANKU. Ktoś go robi na słupa? Brał coś na raty w @morele_net, czyli jego dowód jest publicznie dostępny. Czyżby ktoś zaczynał żniwa po wycieku bazy? Zapraszam @niebezpiecznik-pl i @ZaufanaTrzeciaStrona do tańca ;) Na razie zablokował konto na infolinii, jutro ma podejść do oddziału, jaka jest procedura w takich sytuacjach? Podejrzewam że on ma już konta 35 różnych bankach, ciekawe ile kredytówek i chwilówek... #security #mbank PS. Zawsze mnie to ciekawiło że wystarczą dane z dowodu i cyk można prać pieniądze/brać kredyty a zdjęcia dowodów to ma 90% giełd krypto, airbnb, FB, wszyscy zgodnie mówią że tych zdjęć nie przetrzymują, ale wiadomo jak jest... Nie mówiąc o sklepach, tym że w wielu krajach hotele robią zdjęcia dowodów a często nawet prywatne kwatery (wymóg np. w Portugalii czy Włoszech).
@Silvestre_Cucumeris, sugerujemy kontakt samodzielny Twojego wuja z mLinią, jest to najłatwiejszy sposób na sprawdzenie sytuacji. Nie znamy wielu szczegółów tej sytuacji. Niestety zdarza się, że klienci zapominają o tym, że mieli jakiś produkt w danym banku, więc na podstawie Twoich słów nie możemy przesądzić, czy faktycznie Twój wuj padł ofiarą jakiejś formy oszustwa. Czy na piśmie zgadzały się dane osobowe i adresowe z danymi Twojego wuja?
@Silvestre_Cucumeris: Raport z BIK szybciutko to się sporo wyjaśni. Plus dostęp do „swojego” rachunku w mbanku - skoro ma to aktywować kanał internetowy, zresetować hasło i sprawdzić co się tam dzieje :) Dawaj znać jak się sytuacja rozwinie.
Gruba inba, w skrocie - moja ciocia ma konto w mBanku, podobno jak ktos nie ma apki mobilnej to mBank na koniec roku wysyla list z oplatami, w tym wypadku ten list zostal zaadresowany na meza ciotki ktory w zyciu w mBanku nie byl, ani on, ani jego dowod, nie rozumiem totalnie tej sytuacji bo wg pani z BOKu jest on wspolwlascicielem konta mimo ze ciotka tez w tym temacie z bankiem
@Silvestre_Cucumeris: Z powietrza jego danych raczej nie wyczarowali. Niech ciocia sprawdzi po prostu kto wg banku ma jakie uprawnienia do jej rachunku. Bywa ze ludzie zapominają ze lata temu coś ustawili.
jest on wspolwlascicielem konta mimo ze ciotka tez w tym temacie z bankiem slowa nie zamieniala.
Nie bądź taki pewny w to co mówi ciocia. Moja "babcia" (niespokrewniona osoba, bardzo dobra starsza znajoma) poprosiła mnie abym towarzyszył jej w założeniu konta. Wszystko ok, konto założone, wszystko zostało wytłumaczone w banku, babcia potwierdziła, że wszystko rozumie i na wszystko się zgadza. W domu jeszcze raz na spokojnie z nią obgadałem co
Kredyty można sprawdzić w BIK, przy czym nie będzie tam większości chwilówek.
No nie do końca. Nie weźmiesz kredytu w banku na samo zdjęcie czy dane z dowodu.
Nie bądź taki pewny w to co mówi ciocia. Moja "babcia" (niespokrewniona osoba, bardzo dobra starsza znajoma) poprosiła mnie abym towarzyszył jej w założeniu konta. Wszystko ok, konto założone, wszystko zostało wytłumaczone w banku, babcia potwierdziła, że wszystko rozumie i na wszystko się zgadza. W domu jeszcze raz na spokojnie z nią obgadałem co
@MichaelT128: Takie sprawdzenie danych w BIK-u jest płatne? Różne opinie krążą, nie wiadomo kogo słuchać ( ͡° ͜ʖ ͡°)