Aktywne Wpisy
razdwatrzy55 +8
phaxi +5
czy mozna zostac programistom bez studiow? ucze sie juz 3 tygodnie i teraz nagle moj znajomy programista (magister) mi mowi ze marnuje tylko czas bo najpierw robi sie dyplom a potem zaczyna praktyke
#programowanie #programista15k
#programowanie #programista15k
tl;dr podstawy JavaScriptu w 48h!
Sprawa jest taka - IV klasa technikum here, w styczniu egzamin E14, ocena na koniec roku z programowania aplikacji internetowych (taki przedmiot zawodowy w technikum) - 4. Troche mnie to nie satysfakcjonuje, bo to ocena na świadectwie maturalnym, na koniec technikum. Więc trzeba coś z tym zrobić. Z rozmowy z nauczycielem wyszło, że jeśli chcę mieć 5/6, to w poniedziałek indywidualny egzamin z JS-a.
Problem polega na tym, że JS-a nie ogarniam, znam tylko podstawy, a skrypty jakie pisałem, to tylko te z pomocą internetu. Dlaczego tego nie potrafię? Bo to nie do końca moja bajka. Nie odnajduję się jako programista, nie będę nikogo oszukiwał, w tym samego siebie.
Więc tak, rozpoczynam naukę z Mirkiem Zeneltem, mam około 70h na naukę podstaw JS-a. Czy dam radę?
Nie oczekuję wiedzy jak #programista15k . Chcę żebyście mnie dobrze zrozumieli - nie zostanę programistą w kilka dób, ale chcę zobaczyć, czy da radę w trzy dni ogarnąć podstawy, filar do dalszej nauki.
Zadania na egzaminie z tego co wiem nie są jakieś wygórowane, skomplikowane. Mam nadzieję, że dam radę. Jestem zmotywowany.
Trzymajcie kciuki Murki, dam znać w poniedziałek ja mi poszło!
#informatyka #programowanie #nauka #egzaminzawodowy #challenge
@enemyw0w-: btw hasła #grammarnazi
Oczywiście, że była to wina Unicode, ale jakie to ma znaczenie? Jeżeli możesz znaki Unicode używać w cssie to musisz być świadomy tego jakie w tym kontekście mogą dla Ciebie nieść zagrożenie.
Nigdzie nie napisałem, że podane przykłady odnoszą się do składni, tylko że są związane z daną
A tak jeszcze prościej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
if(dlugoschasla.length >= 7) wynik.innerHTML = "dobre";
else if(dlugoschasla.length >= 4 && dlugoschasla.length < 7) wynik.innerHTML = "srednie";
else if(dlugoschasla.length >= 1 && dlugoschasla.length < 4) wynik.innerHTML = "slabe";
A więc:
-na razie piszę kod po polsku, bo jest to dla mnie bardziej intuicyjne (dopiero poznaję JS-a). Robiąc cokolwiek w szkole, np. wygląd strony w .html zawsze piszę po angielsku;
-metody textContent nie znałem, za chwilę o
@enemyw0w-: Generalnie w JSie masz 3 rodzaje zmiennych. Var to zmienna globalna/o zasięgu funkcyjnym. Tutaj możesz poczytać sobie o mechanizmie hoisting. Natomiast jeżeli chodzi o zmienne o zasięgu blokowym to masz do dyspozycji let i const. Const (constans z łaciny, stała) stosujesz w momencie kiedy deklarujesz zmienną i dalej w kodzie jej nie modyfikujesz, a jedynie odczytujesz. Natomiast let to normalna zmienna na
Bardzo dużo informacji czerpię od Was, Miraski. Nawet nie macie pojęcia jak mi to pomaga. Jesteście niezastąpieni!
W przypadku === JS porównuje najpierw typy zmiennych (gdy są różne, np. porównanie stringa z number zwróci
Odnośnie zadania:
1. document.wybor.zaznaczenie.checked - nie zapisuj tak zmiennych. Jeżeli chcesz mieć zmienną kilku wyrazową używaj notacji CamelCase (każdy kolejny wyraz wielką literą, bez łączników).
2. "+ilekm * y+" - tak wygląda konkatenacja w ES5, warto też wiedzieć jak wygląda w ES6.
3. Nie ma potrzeby każdej funkcji zapisywać w osobnych znacznikach
Natomiast jeżeli chodzi o jQuery - na start raczej nie polecę mu Angulara 7, bo samo postawienie środowiska pod to zajmie mu kilka dni, a przy okazji się do tego mocno zniechęci ogromem plików w porównaniu do małego skryptu w jednym pliku :) A
Nie twierdzę, że niejawne rzutowanie nie sprawi problemu, ale stosowanie zawsze sprawdzania identyczności nie jest lekarstwem, ponieważ nie w każdym przypadku jest to potrzebne. Wręcz pokusiłbym się, że jest odwrotnie, na początku sprawdzanie identyczności przysporzy mu
``
Myślę że to najnowsza bibilioteka. Znaalzłem ją na oficjalnej stronie.
Oto o godzinie 23.30 pojawił mi się pierwszy