Wpis z mikrobloga

#ubuntu #linux Hej, bardzo mnie zaciekawił ten system i jestem ciekawy jak to działa. Wiem, że jest różnica wizualna spora i inaczej to całkowicie działa ale jak to wygląda w grach. Da się grać we wszystko co na windows? Chodzi normalnie czy wolniej/szybciej?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na Linuxie da się dzisiaj grać w pojedyńcze tytuły i wydajność jest dużo mniejsza. Jeśli chcesz grać to obecnie jedyny sens ma Windows. Do całej reszty rzeczy Linux nadaje się co najmniej tak dobrze jak Okna. Jak nie lepiej.
  • Odpowiedz
Na Linuxie da się dzisiaj grać w pojedyncze tytuły i wydajność jest dużo mniejsza

@poetakodu: W jaskini byłeś przez ostatnie pół roku? Wygoogluj sobie steam+proton i przestań przekazywać nieaktualne informacje.
@SpeaRRR: Spora część gier chodzi tak jak na windzie albo lepiej. Część chodzi bardzo kiepsko. Ale firmy inne niż Valve czasem banują ludzi za granie na Linuxie bo się nie znają. Czytaj działa, ale nie do końca.
  • Odpowiedz
@a231: te pojedyncze tytuły to liczę właśnie z protonem na steamie. Z moich tytułów tylko mała garstka jest dostępna na pingwinku i do tego prawie żadne bardziej popularne i zaawansowane graficznie. No i mniejsza wydajność to fakt.
  • Odpowiedz
@a231: na tej oficjalnej liście jest jedynie 106 gier na ponad 15,000 tytułów dostępnych na Steam. No i 46 z nich to gry niezależne. To będzie rok linuksa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@poetakodu:

Since the release of Proton only 3 months ago...

22,614 reports written

5,620 games reported

3,067 games work

Jak dla mnie to dobry wynik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SpeaRRR: Polecam na początek spróbować jednak Kubuntu. Ma bardzo duże możliwości konfiguracyjne i wygląd podobny trochę do W10. No i KDE Connect <3
  • Odpowiedz