Wpis z mikrobloga

@nick_random: Hej dziwna sytuacja. Jestem w trakcie transakcji an EBayu. Facet twierdzi, że zrobił przelew przez paypala ale nie widzę niczego na koncie. Zamiast tego mam dziwne maile w spamie stylizowane na te od ebaya i paypala, że mieli wiele przypadków niedostarczonych paczek więc teraz trzeba podać numer przesyłki przed otrzymanie opłaty. Śmierdzi mi to przekrętem nigeryjskim. Przy tworzeniu ogłoszenia wybrałem "kupuj teraz" czyli płatność powinna przyjść z góry Z drugiej strony nie wiem jaką klient ma gwarancje, że mu tą paczę wyślę. Czy ktoś zna procedury Ebaya i mógłby mi doradzić ?

#ebay #ebaycom #paypal #scam
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nick_random: dopóki nie masz nic na koncie PayPal, to nie wysyłaj towaru. Zgłoś go do eBaya że nie zapłacił, oni powinni zwrócić prowizję, ale zajmie to pewnie z miesiąc. Kupujący jest chroniony bardziej niż ty. Wystarczy, że zgłosiłby że nie otrzymał kupionego przedmiotu i dostałby prawdopodobnie zwrot hajsu od nich.
  • Odpowiedz
@nick_random: Jeśli kupujący nie zapłaci w ciągu dwóch dni od zakupu, możesz go zgłosić do czegoś w rodzaju centrum sporów (Resolution Center) - tu masz wszystko https://www.ebay.com/help/policies/payment-policies/unpaid-item-policy?id=4271. Nie wiesz czym jest prowizja? To zwykle 10% (może być więcej w zależności od wartości przedmiotu) z ceny, które eBay pobiera dla siebie. Nie ma tak, że dostajesz na czysto 100% z tego co płaci kupujący ;P
  • Odpowiedz