Wpis z mikrobloga

Hej Mirasy,
rozwazam kupno dzialki 9,5ar (50m dlugosc x 19m szerokosc)
Niestety, na dzialce znajduje sie ok. 2ar sluzebnosci dojazdowej, na koncu dzialki.
Nie rozumiem, do konca co to oznacza.
Po pierwsze, jesli sluzbnosc jest na koncu dzialki, to czy obcina mi czesc zabudowy o 19m x 10m = 190m ?
Czemu droga sluzebna wynosi az 10m szerokosci?
Na dzialce przebiega nieprzekraczalna linia zabudowy, czy to oznacza, ze po za ta linia nie moge zbudowac np. plotu, czy tylko nie moge postawic domu?
Kto jest odpowiedzialny za budowe tej drogi sluzebnej i jej utrzymanie?
Podsumowujac, oznacza to, ze z 9,5ar, moja uzytkowa czesc to 7,5ar, ktore moge ogrodzic plotem, a z tych 2 ar musze zbudowac za wlasne pieniadze droge, aby sasiedzi mogli se dojechac do drogi?

#budowadomu #budownictwo #droga #dzialka
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tertex: nie jestem prawnikiem ale też mam działkę ze służebnością i o ile wiem to dużo zależy od tego jak ta służebność jest zapisana w akcie notarialnym.
Ja mam tak że przejazd 4m od granicy muszę udostępnić sąsiadowi na dojaz. Tam sąsiad może robić sobie media do swojej działki i to utwardzać ale ja nie muszę się do tego dokładać, mimo że to mój kawałek ziemi. Budować na tym nie
  • Odpowiedz
@tertex: najlepiej jakbyś napisał dokładne jakie jest określenie służebności w KW.

Generalnie służebność przejazdu polega na tym, że ktoś ma prawo przejazdu i przechodu przez twoją działkę. Jeśli jest określona konkretna część działki obciążona służebnością, masz obowiązek udostępnić ten kawałek i budowanie tam domu raczej się wyklucza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na dzialce przebiega nieprzekraczalna linia zabudowy, czy to oznacza, ze po za ta linia nie moge zbudowac np. plotu, czy
  • Odpowiedz
@Chris_in_flames:
Ale to nie ma sensu ogrodzic tego, bo wtedy bym musial wybudowac 2 bramy otwarte.
Nie lepiej po prostu ogrodzić sobie pozostałe 7,5ar, a reszte ziemi olać i traktować tą działkę jako 7,5arową?
@kondzaf: jest to dzialka z planem zagospodarowania

Ogólnie ta służebność została ustalona po
  • Odpowiedz
@tertex: W KW masz opisaną służebność - w jakim zakresie, na rzecz której działki itd. Może to np. jakiś dojazd do starej działki rolnej, dlatego 10m. na maszyny rolnicze

Ale to nie ma sensu ogrodzic tego, bo wtedy bym musial wybudowac 2 bramy otwarte. Nie lepiej po prostu ogrodzić sobie pozostałe 7,5ar, a reszte ziemi olać?

każda służebność to jest inny temat. Z tego co piszesz, że chcesz się tam
  • Odpowiedz
@tertex: Zerknąłem na te działki i ogólnie jakoś dziwnie to zostało podzielone xD Zamiast podziału na działki z dojazdem do każdej to jest pocięte na kawałki i ustanowione służebności. Chłop chyba chciał zaoszczędzić na geodecie i liczy na większy zarobek bo działki większe mu wyszły ( ͡° ͜ʖ ͡°) przejrzyj sobie te KW bo mogą tam być również służebności na rzecz innych działek. Już chyba lepiej
Chrisinflames - @tertex: Zerknąłem na te działki i ogólnie jakoś dziwnie to zostało p...

źródło: comment_RrbqjTbzzEInQho9Wdc8HFnYQT6wVJgB.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Chris_in_flames: Nie koniecznie. Może nie mozna było wydzielić mniejszych działek ze względu włąsnie na plan zagospodarowania. Ja tak miałem i teraz tak jak @tertex: pisze, traktuję działkę jako mniejszą. Z tym, że ja z właścicielem dogadałem się i przy ustalaniu ceny tego kawałka pod drogę nie braliśmy pod uwagę.
  • Odpowiedz
@Chris_in_flames: @melba:
No jest to trochę zakręcone,
mam do wyboru 222/2, ta którą zaznaczyłem, oraz 222/5, 222/6 na zachód od tamtej działki.
Właściciel jest świadomy, że ta ze slużebnością jest sumarycznie mniejsza, bo cena jest niższa niż za pozostałe o wielkości 8,5ar, i 8,3ar
Problem z tamtymi jest koszt podciągnięcia mediów, które znajdują się tuż przy granicy działki 222/5
  • Odpowiedz
@tertex: No to już decyduj jak będzie najlepiej z przyłączami. Jeśli służebność jest taka jak narysowałem to też nie będzie problemu z dz. 222/2. Jeszcze tylko powiedz co oznacza żółty kolor w MPZP, który obejmuje 222/5 i 222/6
  • Odpowiedz
@tertex: ale jesteś świadomy, że w tym planie zagospodarowania masz drogę wytyczoną przez działkę, którą oznaczyłeś na czerwono, zgodnie z ustawą jeżeli będą robić tą drogę to teren (część twojej działki) zostanie wywłaszczony, a ty (kiedyś) dostaniesz za to pieniądze
  • Odpowiedz
@Chris_in_flames: z legendy:
tereny dla których wyrokiem z dnia 15 stycznia 2013r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie (sygnatura akt II OSK 2236/12) stwierdził nieważność uchwały

te działki 222/5 i 222/6 nie są podobno objęte MPZP i mają własne WZ, które jeszcze nie widziałem

@kondzaf: a to ciekawe co mówisz
  • Odpowiedz
@tertex: nie czytałem legendy, za małe literki, wejdź na gis i dokładnie poczytaj plan zagospodarowania, jeżeli chcesz mieć pewność możesz sprawdzić w gminie czy te działki są objęte planem czy nie,
  • Odpowiedz
@tertex: jest plan zagospodarowania i to jest najważniejsze, miasto ma w planach kompleksową przebudowę terenu więc warunki zabudowy idą do kosza, nie ważne kiedy to nastąpi za 5 może za 10 lat, jest tam droga wytyczona i będą się tego trzymać, jeżeli nabyłbyś tą działkę oznaczoną na czerwono to po wybudowaniu drogi miałbyś dwie działeczki po każdej stronie drogi. Jeżeli chcesz konkretne informacje to udaj się do departamentu urbanistyki, mogą
  • Odpowiedz