Aktywne Wpisy
Maurelius +548
Polak nie wierzy. Polak wierzy, że 4-dniowy tydzień pracy zawali gospodarkę, licytuje się z innymi przedstawicielami swojej robotniczej klasy społecznej kto ma większy z-------l w życiu i prześciga się z innymi w lizaniu butów wiecznie poszkodowanym pciembiorcom.
#ekonomia #gospodarka #antykapitalizm
#ekonomia #gospodarka #antykapitalizm
Regaziatko +244
rozwazam kupno dzialki 9,5ar (50m dlugosc x 19m szerokosc)
Niestety, na dzialce znajduje sie ok. 2ar sluzebnosci dojazdowej, na koncu dzialki.
Nie rozumiem, do konca co to oznacza.
Po pierwsze, jesli sluzbnosc jest na koncu dzialki, to czy obcina mi czesc zabudowy o 19m x 10m = 190m ?
Czemu droga sluzebna wynosi az 10m szerokosci?
Na dzialce przebiega nieprzekraczalna linia zabudowy, czy to oznacza, ze po za ta linia nie moge zbudowac np. plotu, czy tylko nie moge postawic domu?
Kto jest odpowiedzialny za budowe tej drogi sluzebnej i jej utrzymanie?
Podsumowujac, oznacza to, ze z 9,5ar, moja uzytkowa czesc to 7,5ar, ktore moge ogrodzic plotem, a z tych 2 ar musze zbudowac za wlasne pieniadze droge, aby sasiedzi mogli se dojechac do drogi?
#budowadomu #budownictwo #droga #dzialka
Ja mam tak że przejazd 4m od granicy muszę udostępnić sąsiadowi na dojaz. Tam sąsiad może robić sobie media do swojej działki i to utwardzać ale ja nie muszę się do tego dokładać, mimo że to mój kawałek ziemi. Budować na tym nie
Generalnie służebność przejazdu polega na tym, że ktoś ma prawo przejazdu i przechodu przez twoją działkę. Jeśli jest określona konkretna część działki obciążona służebnością, masz obowiązek udostępnić ten kawałek i budowanie tam domu raczej się wyklucza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale to nie ma sensu ogrodzic tego, bo wtedy bym musial wybudowac 2 bramy otwarte.
Nie lepiej po prostu ogrodzić sobie pozostałe 7,5ar, a reszte ziemi olać i traktować tą działkę jako 7,5arową?
@kondzaf: jest to dzialka z planem zagospodarowania
Ogólnie ta służebność została ustalona po
każda służebność to jest inny temat. Z tego co piszesz, że chcesz się tam
MPZP za dużo nie mówi, działka zaznaczona na czerwono, trochę przesadziłem z długością, ale mniej więcej tak to wygląda.
No jest to trochę zakręcone,
mam do wyboru 222/2, ta którą zaznaczyłem, oraz 222/5, 222/6 na zachód od tamtej działki.
Właściciel jest świadomy, że ta ze slużebnością jest sumarycznie mniejsza, bo cena jest niższa niż za pozostałe o wielkości 8,5ar, i 8,3ar
Problem z tamtymi jest koszt podciągnięcia mediów, które znajdują się tuż przy granicy działki 222/5
tereny dla których wyrokiem z dnia 15 stycznia 2013r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie (sygnatura akt II OSK 2236/12) stwierdził nieważność uchwały
te działki 222/5 i 222/6 nie są podobno objęte MPZP i mają własne WZ, które jeszcze nie widziałem
@kondzaf: a to ciekawe co mówisz