Wpis z mikrobloga

Rozumiem i nie chcę generalizować całego gatunku muzycznego, natomiast całą stylizacja, teksty i choreografia wskazuje główną grupę docelową.

@djtartini1:
Tak, ten najpopularniejszy to są kolorki, neony i inne cuda na kiju, mocno nastawione na nastolatki, ale to tylko część gatunku. Są zespoły, boybandy, gdzie średnia wieku przekracza 30 lat a może i 40 lat. Dodatkowo te zespoły z mniejszą lub większą aktywnością działają po 10-20 lat, więc te nastolatki dorastały
  • Odpowiedz
Dodatkowo te zespoły z mniejszą lub większą aktywnością działają po 10-20 lat, więc te nastolatki dorastały razem z nimi, i dziś fani mają tyle lat, co muzycy.

@Gaya_Deguchi: To na pewno prawda, ale w przypadku Azjatów, w Europie i USA te zespoły nie były znane i to pewnie jest odpowiedź.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@djtartini1: disco polo ma mocno żenujące teksty, jednak jest lubiane, przez młodszych ludzi również. Związek jest taki, że częste te same osoby pojadą kpop, samemu słuchając disco polo. Podałam jedynie przykład, jednak nie widzę powodu, żeby kogoś kategoryzować wiekiem pod kątem muzyki. W sumie średnio mnie to interesuje, ja słucham tego, co wpadnie mi w ucho i gdzieś mam, że u nas w Polsce kpopu podobno słuchają tylko młodzi ludzie,
  • Odpowiedz
@djtartini1: badań nie robiłam, ale z tego co się orientuję kpop zaczął wylewać się za Azję mniej więcej koło 2010 roku, więc już prawie dekada (choć wiem, że prawie robi dużą różnicę ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Ja sama trafiłam na niego w 2012, ale słucham mocno selektywnie, bo często infantylizm niektórych zespołów mnie dobija :D

a teksty - tak samo, zależy na kogo trafisz. Ja,
  • Odpowiedz
@Gaya_Deguchi: Nie mówię, że kpop jest gorszy, tylko staram się zrozumieć dlaczego to muzyka młodszego pokolenia. 2010 akurat z perspektywy starszych osób był bardzo niedawno. Mnie się wydaje, że jest 2012 lub coś koło tego.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Mnie się wydaje, że jest 2012 lub coś koło tego.( ͡° ͜ʖ ͡°)

@djtartini1: to samo :D
mnie akurat ciągnie do kpopu, bo mam właśnie ogromny sentyment do popowych piosenek z przełomu wieków, do boybandów itd. i taki dobry gatunkowo pop znalazłam właśnie w Korei, ale jak pisałam - jestem mocno selektywna, i wiele szczególnie teraz okrzyczanych bandów, mnie kompletnie nie jara ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
ten reprezentatywny kpop jest skierowany do nastolatek, żeby nałapać sobie konsumentów na lata ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ale i starsi znają coś dla siebie, tylko nie można być uprzedzonym

@Gaya_Deguchi: bardzo prawda( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
to ja jak mialam 14 lat ;_; 1 zespol SHINee... fajne czasy. kojarza mi sie z beztroskimi chwilami, kiedy to jedynym co mnie interesowalo, to comeback danego zespolu XD. teraz niestety nie mam czasu, by sprawdzać nowe zespoly i chyba juz po prostu wyroslam z tego ;-; ale czasem wracam do starych hitow :D
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12 @Nidor:
Co jakis czas sobie puszcze do treningu i wiem sporo o kpopie, ale no mam swiadomosc ze jest to zwykla, mainstreamowa popowa papka, wiec zachowuje do tego po prostu dystans no i lubie tego mema.
Tu bardziej chodzilo o pstryczek w nos w strone rakowego fanbase'u. ()
kpop w Polsce nie jest szczegolnie popularny wsrod +20 latek i nie spotkalem sie zeby jakies
  • Odpowiedz
nawet sięga 30-40 roku życia xD

@wrnina: Nawet? To jak rozumiem główni odbiorcy, czy pojedyncze przypadki? A ile w wieku 50-60 lat? Masz jakieś badania, czy to tylko kolejny dowód anegdotyczny? Rozumiem, że 30 lat to z Twojej perpektywy stara osoba, ale to nic nie udowadnia, tym bardziej, że takich przypadków wyżej nie negowałem.
  • Odpowiedz
@wrnina: to dobrze, niech robi to co lubi, natomiast to cały czas jest dowód anegdotyczny i nie zmienia faktu, że grupą docelową kpop są nastolatki jako konsumenci stylu i produktów promowanych przez gwiazdy kpop.
  • Odpowiedz