Wpis z mikrobloga

#100sniadanchallenge

10/100

Jajka duszone w pomidorach, czyli prawilne śniadanie szakszuką zwane.

W okresie jesienno zimowym szakszuka mieści się w moim TOP5 śniadań! Ja dzisiaj postawiłam na prostą formę. Jeśli wcześniej mieliście okazję ją robić/jeść, chętnie dowiem się w jakiej formie lubicie najbardziej, z jakimi dodatkami?

Czas: 20 minut

Co potrzebujemy?

- Duży pomidor lub dwa mniejsze
- Dwa jajka
- Ostra papryka mielona
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżki masła

Przepis:

- Pomidory wyparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone pomidory, podsmażamy je do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
- Pomidory doprawiamy solą i ostrą papryką (jeśli dysponujecie świeżą ostrą papryką, to można dodać ją na etapie wrzucania pomidorów).
- Do pomidorów wbijamy jajka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
- Przykrycie ściągamy, jajka posypujemy ziołami prowansalskimi i trzymamy na gazie jeszcze przez minutę.

Smacznego życzę ja, @aiclooo!

#foodporn #jedzzwykopem #gotujzwykopem #glupiewykopowezabawy #sniadanie #jajkanasniadaniekazdegodnia #mikrokoksy
aiclooo - #100sniadanchallenge 

10/100

Jajka duszone w pomidorach, czyli prawil...

źródło: comment_PgFbFqf7J9XYtplYjeVjwNxKCBnXYaXJ.jpg

Pobierz
  • 158
@aiclooo: szakszuka zawsze propsik ale weźże kup sobie też świeżą bazylię bo dużo lepsza do takiego dania od tej pietruchy imo

@ edit ja zawsze z szkaszuką kombinuję i najbardziej chyba smakuje mi moja wersja powiedzmy środziemnomorska z pomidorami, 3 kolorami świeżej papryki, czerwoną fasolą z puszki, czerwoną cebulą, oliwkami czarnymi i zielonymi (cz 2:1 z) no i wiadomo jajca, a też dobra kiełbaska, chipsy z bekonu czy mielona wołowina potrafią
@aiclooo: bez kminu rzymskiego to nie szakszuka! :)

Ja swoją robię z bekonem albo kiełbasą. Ja swoją robię tak:
- smażę pokrojony bekon/boczek/kiełbasę,
- w tym czasie kroję cebulę w piórka i wrzucam na patelnię
- dodaję łyżkę masła i na tym tłuszczu podsmażam przyprawy: łyżeczka kuminu, łyżeczka (albo dwie) papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- następnie papryka krojona i później puszka pomidorów

- Teraz jeszcze doprawiam solą, trochę
@Piotrp7: nie jestem pewien jak wygląda jajecznica na pomidorach, ale główne różnice to pewnie to że szakszuka jest pewnie dużo mocniej doprawiona (kluczowy jest kmin rzymski i papryka) jest więcej pomidorów i często dodaje się jeszcze paprykę albo grzyby i po wbiciu jajek już się ich nie miesza (gotują się w tym sosie)