co to za głupia mapka :) ilość wyprodukowanego CO2 na 1 kWh rośnie wraz z zagęszczeniem elektrowni opartych na paliwach kopalnych. A ze Polska i Estonia mają ich % najwięcej, stąd taka mapka
@Akme: przy elektrowniach węglowych- produkcja CO2 na każdą kWh jest bardzo duża. Przy gazówkach- o połowę mniejsza. Jądrówki- w ogóle. Porównaj kolory Estonii, Polski, Francji i zobacz sobie na wikipedii jaki jest mix energetyczny zastosowanych technologii wewnątrz tych państw.
@Akme: "głupia"- ponieważ dla laików pokazuje Polskę jako "największego truciciela", jeden z najciemniejszych kolorów. A tak naprawdę, dla osób wtajemniczonych świadczy tylko o różnicach w mixie paliwowym poszczególnych państw. Więc nazwałem ją "głupią", bo wygląda jak materiał propagandowy
@losBamberos88: Jeśli się nie zgrywasz, to mam dla Ciebie przykre newsy. Jesteśmy trucicielami Europy. C02 to nie reklama mixu, to gaz cieplarniany. Pyły, rtęć, benzopireny i całej reszty towarzystwa nawet nie chce mi się oddzielnie tytułować, ale na pewno przy większości można by dodać epitet 'rakotwórczy'.
@Akme: emitujemy ale tez nasze lasy pochłaniają CO2, mapka mogłaby to uwzględniać - i pokazywać produkcje netto - jeśli chcemy być precyzyjni.. Poza tym porównujemy się do krajów bardziej rozwiniętych... Ciekawe jaką emisję (i czego) mieli w przeszłości... Nasza gospodarka musi się rozwijać w warunkach o wiele surowszych norm lub w ogóle norm emisji. Przewietrzność Europy to jest kolejny element w tej skomplikowanej układance... To jest temat rzeka na długa
@kopyrta: O czym chcesz tutaj dyskutować? Nie jesteśmy precyzyjni? Mapka pokazuje emisje CO2 z energetyki i w tej kwestii jest w 100% precyzyjna. Jak brzytwa, a to wszystko dzięki jej TYTUŁOWI. Naprawdę tak bardzo Was zaatakowała taka jedna niewinna mapka? Jest tam jakiś epitet w naszym kierunku czy tylko sucha statystyka?
Przewietrzność? To są dane dla emisji z komina. Lepsza przewietrzność nic tu nie da, nie na tej mapce... Kraje rozwijające się, historia, normy.
Pyły, rtęć, benzopireny i całej reszty towarzystwa nawet nie chce mi się oddzielnie tytułować, ale na pewno przy większości można by dodać epitet 'rakotwórczy'.
@Akme: dalbys mapke dotyczaca emisji tych zwiazkow- bym sie nie przyczepil i dal plusa. Co do emisji CO2 i traktowaniu tego jako zanieczyszczenie bede sie spieral.
Fajnie, podyskutujmy sobie w krakowskim smogu za 20 lat. Co mi tam, nic nie zmieniajmy, poczekajmy do 2060. Ciekawe czy będziemy się widzieć z pięciu metrów.
Nie mamy czasu, żeby się porównywać z resztą Europy czy globu; czekać aż się rozwiniemy. Niczym dzieciaki na Twitchu Polska przejęła już top20 najbardziej zanieczyszczonych miast ŚWIATA. Dzielnie wypychamy stamtąd Chiny.
@Akme: manipulujesz. Produkcja CO2 nie wplywa na smog. Chcesz alarmowac o smogu- wrzuc
@losBamberos88: Nie będę za Ciebie szukał mapek. Interesuje Cię to? Chcesz zobaczyć mapkę? To sobie poszukaj albo znajdź sobie pazia, który to za Ciebie znajdzie.
Litości, CO2 JEST zanieczyszczeniem. Napisałem, że jest przede wszystkim gazem cieplarnianym (tej części nie zacytowałeś xD). O ile jest obojętny dla organizmu (choć tlenu nie zastąpi), o tyle nie jest obojętny dla klimatu/planety. Chcesz się spierać o szkodliwości CO2? Naprawdę?
@Akme: Cześć, nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, więc wybacz za możliwe nieporozumienie. :) Odniosę się do Twojej wypowiedzi do @kopyrta
Nie jesteśmy precyzyjni? Mapka pokazuje emisje CO2 z energetyki i w tej kwestii jest w 100% precyzyjna. Jak brzytwa, a to wszystko dzięki jej TYTUŁOWI.
Emisje CO2/kWh. Polska jest trucicielem jak to okresliłeś i to w ogóle nie podlega dyskusji, ale mapka tak jak to określił @
@markedone: Dobrze zrozumiałeś i masz rację, dzięki za wyjaśnienie. Powinno być odniesienie do CO2/kWh. Faktycznie CO2/kWh, ani netto, ani brutto, nie odda emisji bezwzględnej CO2 (znowu, netto/brutto). Wołam @losBamberos88 , kajam się odnośnie części wypowiedzi.
@markedone Jeśli gdzieś jeszcze popełniam błędy, to będziesz mi musiał wskazać jak 5-latkowi
źródło: comment_lNb5AxP0Xzv1lgLPcQdZVF8rcTWnz9td.jpg
PobierzC02 to nie reklama mixu, to gaz cieplarniany. Pyły, rtęć, benzopireny i całej reszty towarzystwa nawet nie chce mi się oddzielnie tytułować, ale na pewno przy większości można by dodać epitet 'rakotwórczy'.
Poza tym porównujemy się do krajów bardziej rozwiniętych... Ciekawe jaką emisję (i czego) mieli w przeszłości... Nasza gospodarka musi się rozwijać w warunkach o wiele surowszych norm lub w ogóle norm emisji.
Przewietrzność Europy to jest kolejny element w tej skomplikowanej układance...
To jest temat rzeka na długa
Nie jesteśmy precyzyjni? Mapka pokazuje emisje CO2 z energetyki i w tej kwestii jest w 100% precyzyjna. Jak brzytwa, a to wszystko dzięki jej TYTUŁOWI.
Naprawdę tak bardzo Was zaatakowała taka jedna niewinna mapka? Jest tam jakiś epitet w naszym kierunku czy tylko sucha statystyka?
Przewietrzność? To są dane dla emisji z komina. Lepsza przewietrzność nic tu nie da, nie na tej mapce...
Kraje rozwijające się, historia, normy.
Warto też wspomnieć o planie 3 x 20% do 2020r
@Akme: dalbys mapke dotyczaca emisji tych zwiazkow- bym sie nie przyczepil i dal plusa. Co do emisji CO2 i traktowaniu tego jako zanieczyszczenie bede sie spieral.
@Akme: manipulujesz. Produkcja CO2 nie wplywa na smog. Chcesz alarmowac o smogu- wrzuc
Litości, CO2 JEST zanieczyszczeniem. Napisałem, że jest przede wszystkim gazem cieplarnianym (tej części nie zacytowałeś xD). O ile jest obojętny dla organizmu (choć tlenu nie zastąpi), o tyle nie jest obojętny dla klimatu/planety. Chcesz się spierać o szkodliwości CO2? Naprawdę?
Manipuluję? Mocne słowa, acz nieprawdziwe.
Odniosę się do Twojej wypowiedzi do @kopyrta
Emisje CO2/kWh. Polska jest trucicielem jak to okresliłeś i to w ogóle nie podlega dyskusji, ale mapka tak jak to określił @
Wołam @losBamberos88 , kajam się odnośnie części wypowiedzi.
@markedone Jeśli gdzieś jeszcze popełniam błędy, to będziesz mi musiał wskazać jak 5-latkowi
Komentarz usunięty przez moderatora