Wpis z mikrobloga

#programowanie #microservices #mikroserwisy #ddd Szukam dobrego rozwiązania komunikacji pomiędzy mikroserwisami. Czy ktoś wie, jaki jest najlepszy sposób na pobranie danych z innego mikroserwisu? Zakładam, że pobieranie przez REST jest słabym rozwiązaniem (ryzyko stworzenia gwiazdy śmierci). Kolejkowanie byłoby spoko gdybym nie potrzebował tych danych adhoc. Ktoś ma doświadczenie z takimi scenariuszami?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dzięki za podesłane rozwiązania, nie spotkałem się z nimi wcześniej. Problemem jednak jest asynchroniczność, z którą mi nie po drodze w tym przypadku :(

@MarcelMcOne: W takim przypadku boisz się komunikować przez RESTa ze względu na coupling? Bo nie wiem co innego mogło by być ryzykowane.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MarcelMcOne: Kafka?

O co chodzi z gwiazdą śmieci? Nie słyszałem takiego określenia. Chodzi o łańcuch wywołań?

No to już w każdej technologii może tak być. To czy tak będzie to zależy od architektury. Musisz wiedzieć do czego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MarcelMcOne: Jeśli masz dużo microserwisów to jak architektura nie daje rady, to wprowadź kolejną warstwę. Np. szynę ESB. Albo lżejsze rozwiązanie API Gateway, żebyś zawsze wiedział gdzie strzelasz i ile hopów. Albo technologiczne rozwiązanie tego ostatniego GraphQL.
  • Odpowiedz