Wpis z mikrobloga

Mój #niebieskipasek studiuje lotnictwo i kosmonautykę, chociaż ta kosmonautyka to chyba na doczepkę jest bo na inżynierce nie ma z niej żadnej specjalizacji. On jest na specjalizacji dotyczącej silników i zastanawia się czy branża lotnicza odchodzi do lamusa (te wszystkie strajki ostatnio itp) i czy na magisterkę nie iść na specjalizacje dotycząca kosmonautyki.
Czy branża kosmiczna ma szanse w Polsce? Jeśli nie, to gdzie za granicą najlepiej z pracą? Czy ktoś ma jakieś już doświadczenie w tej dziedzinie i podpowie czy już lepiej brnąć w silniki lotnicze (niebieski bardziej w projektowanie silników idzie na razie wiec nie stricte mechanika) czy ryzykować bo warto iść w kosmonautykę?
#lotnictwo #kosmonautyka #studia #praca #astronautyka
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@szatushka:
Jasne, że ogłoszeń dotyczących projektowania nie będzie jakoś dużo, ale coś tam powinno się pojawiać tu i ówdzie. Problem jest taki, że poza GE to chyba nic w Polsce nie ma biura projektowego silników. Jak ktoś ma inne dane to poproszę mnie poprawić.
  • Odpowiedz
@szatushka: kosmonautyka, ogolnie technologia lotow w kosmos itp. to w polszy bardzo waski kierunek, obecnie cos robione jest tylko chyba we wroclawiu. Gdzie za granica to nie powiem, ale w polsce bedzie ciezko ze zmiena pracy o ile sie jakas znajdzie. Jesli chodzi o lotnictwo, to tez szalu nie ma, podobnie z silnikami lotniczymi. Natomiast samo wyksztalcenie w silnikach wcale nie wyklucza innych silnikow (chyba ze wyklucza). Moje info jest
  • Odpowiedz
@szatushka: branża lotnicza rozwija się każdego roku w Polsce o ok 10% więc śmiało. Kosmonautyka w Polsce - niedoczekanie. Niech wchodzi, w lotnictwie nadal mamy spory hajs dla ludzi, którym się chce i sporo umieją.
  • Odpowiedz