Wpis z mikrobloga

Mirunie pomocy, potrzebuje zainstalować write-blockera na Kali linux, ale jedyny taki soft który znalazłem to https://github.com/msuhanov/Linux-write-blocker który wymaga patch kernela i rekompilowanie. Jako że sie na tym nie znam a żadnego hardware write-blockera nie posiadam to jestem skazany na właśnie tą wersje, czy jest jakiś łatwy sposób na zrobienie tego patcha ? #programowanie #linux #informatyka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Quokaa: Szukasz info jak zbudować kernel pod debianem albo ubuntu. Pobierasz kod źródłowy przez apt source, instalujesz zależności przez apt build-dep, szukasz info jak dodać patcha dla pakietu w debianie (katalog debian/patches w kodzie źródłowym paczki). Na końcu klepiesz dpkg-buildpackage z odpowiednimi flagami.
  • Odpowiedz
@lis6502: Ostatecznie nie pracuje nad jakimś wielce ważnym obrazem pliku wiec nie jest konieczny, ale patrząc na to że jest on niemal wymagany podczas śledztw to musze się zastosować, w dodatku wykładowca daje dodatkowe punkty za stosowanie "kontroli" typu sprawdzanie hashy ,przygotowanie dysku itp
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lis6502 szczerze to wykładowca powiedział nam w pierwszym semestrze kali i jakoś drugi rok to używam, w sumie jako jedyny, całego kierunku bo reszta woli na windowsie się męczyć z instalowaniem wszystkich programów ostatecznie to używamy więcej funkcji kali typu pen testing itp.. Wykładowca też ma swój pogląd i każe nam się uczyć cli każdego programu i w sumie na najniższym poziomie systemu znaleźć rozumienie a GUI zupełnie ignorować, ale tym
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lis6502 hmm miałem nadzieję że sabayon będzie używał innych programów albo może chociaż innych libów, obecnie właśnie mam the sleuth kit na kali I osforensics/ftk imager, ostatecznie można użyć tsk na kali i autopsy na windzie ale te programy dzielą te same liby i nawet jak. Jest gdzieś błąd to będzie identyczny na drugim więc cały zamiar dtv idzie w p*zdu bo jeden potwierdzi błąd drugiego a osoba prowadząca śledztwo nie
  • Odpowiedz