Wpis z mikrobloga

Wytłumaczy mi ktoś łopatologicznie co mogę sobie postawić na własnym podwórku bez zezwoleń i innych papierologi i płacenia złodziejom? Wiem że budynek do 35 metrów, ale np garaż metalowy też się w tym mieści? Albo wiata jakaś? Wiata może mieć ściany według przepisów? Co jeśli już stoją budynki na działce jakieś stare? Jakiś po odstęp musi być? Czy mogę sobie z przodu starego budynku postawić nowy nieprzekraczający 35 metrów załóżmy oddzielony ścianką albo jakimiś drzwiami? Jak najtaniej zrobić większy i wyższy budynek gdy załóżmy mam już garaż o powierzchni z 50m2?
#prawo #budownictwo #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlodybog_11: milion pytań, a w necie milion odpowiedzi. Idź pogadaj z jakimś architektem bo masz niesprecyzowane potrzeby i potrzebna jest wiedza o tym co i gdzie masz na działce.
Ogólnie - remontować wolno wszystko, ale już dodać okna czy drzwi to trzeba mieć pozwolenie.
Postawić małe rzeczy bez dużych fundamentów można bez zgody (z uprzednim zgłoszeniem)
  • Odpowiedz
  • 0
@gwynebleid milion odpowiedzi tylko nic z tych odpowiedzi nie wynika. Nie wiem czy musi być jakaś odległość pomiędzy budynkami gospodarczymi na zgłoszenie czy nie? Jak nie to mogę sobie 3 takie obok siebie, ściana przy ścianie postawić?
  • Odpowiedz
Po pierwsze, czy działka jest objęta mpzp? Czy posiada warunki zabudowy?

Po drugie, zbyt ogólnie zadane pytanie. jak zadasz konkretne~czego pragniesz oraz jakim miejscu to architekt Ci odpowie.

Garaż to garaż ~ podlega rygorom odlegości od działek sasiednich. Do 35m wynaga zgłoszenia, ale cos musisz na mapach wrysować, co bedzie zgodne z prawem budowlanym. Duzo tez zalezy od tego jaki budynki juz masz na dzialce, jaka maja funkcje i czy to samowole budowlane.

Wiata
  • Odpowiedz
  • 0
@mlodybog_11 na garaż metalowy misisz mieć zgloszenie albo inne wiaty, zmiana konstrukcj dachu pozwolenie albo inne dobudowy jak stoja inne to zalezy czy mają papiery samowola nie przedawnia się brak zgloszenia kara do 5000 lub rozbiorka zmiana konstrukci dachu np 50000 ale mozna wnioskowac na raty
  • Odpowiedz