Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania

Zaczynam naukę programowania, praktycznie od zera, gdyby ktoś chciał się wzajemnie motywować np. również chce zacząć to zapraszam na PW. Będziecie pisać że po 3 dniach mi się znudzi, prawdopodobnie mając rację, ale wierzę że nie.

Będę też wdzięczny za jakieś rady na początek ( )
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lunaexoriens: Generalnie niezla analiza.
Inne mam zdanie nt. punktu 4. Imho jesli po 3h dziennie to predzej 12-18m. W innym razie istotnie zwiekszasz ryzyko bycia TYM gosciem, ktory kompletnie nie ogarnia (Ani nawet nie slyszal) jakiegos waznego obszaru, albo masz pojecie o froncie, a zero o backendzie (albo odwrotnie).
Zbadalem ten temat bardzo dobrze. Zeby sie dobrze przygotowac do pracy, zakladajac, ze robisz to na powaznie, to mowimy o 9-15
  • Odpowiedz
@mojoakajojo: Dzięki za wypowiedź. Być może istotnie jestem naiwny i przesadzam z tymi 6 miesiącami, ale i tak wydaje mi się, że opisałeś zawyżone "must have" u kandydatów. Aż zastanawiam się, czy obaj mówimy o juniorach. Rozumiem jednak, że odwołujesz się tutaj do modelowego juniora, pewnego ideału. Mnie bardziej zależy na osiągnięciu minimum, po którym można myśleć o wejściu do branży, a to że jeszcze dużo będzie nauki czy nadrabiania
  • Odpowiedz
@lunaexoriens: Nie sadze abys byl naiwny. Zwyczajnie podeszlismy roznie do tematu. Ja podobnie jak Ty myslalem o sobie, a u mnie proporcje wygladaja tak: 80% backendu, 20% frontendu. Rzeczywiscie - mam ambicje byc kompetentnym juniorem i tak staruje swoim przygotowniaem. 6m na front wydaje sie zupelnie ok.
PS: Od frontu troche stronie.

Jakie umiejetnosci zamierzem miec:
- Dobre podstwy C# i OOP
- Ogarniete dobrze ASP.NET Core i w stopniu
  • Odpowiedz
@ckczm: Punkt "Dlaczego większości się nie udaje?" mozna sobie wydrukowac i oprawic w ramki. To jest rak trawiacy nasza cywilizacje i ten sam problem pojawial sie w kazdej inicjatywie / branzy w jaka bylem zaangazowany.
  • Odpowiedz
@mojoakajojo:
Umiejętności (ostatecznie mogą się jeszcze zmienić), jeśli o niczym nie zapomniałem, to:
- HTML, CSS + preprocesory (głównie SASS) + Bootstrap,
- JavaScript do poziomu podstaw OOP + React + w pewnie nieco mniejszym stopniu Angular (TypeScript),
- backend: node.js + mongo + Express,
- narzędzia: GIT,
  • Odpowiedz