Wpis z mikrobloga

Mireczki jak to jest z ubezpieczeniem auta będąc członkiem PZM (Polski Związek Motorowy) ze zniżką 70%. Planuje kupić klasyczne bmw e38 z dość dużym silnikiem. To rzeczywiście tak działa, że wystarczy stara fura (25 lat) i mam ubezpieczenie OC za pół darmo? Czy trzeba spełnić jakieś ściśle określone wymagania?

#motoryzacja #samochody #ubezpieczenie #ubezpieczenia #auto #oc #ac
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@5684379: Tu mowa o zniżce PZU a nie rejestracji na żółte blachy.

@imargam_2137: Musisz być czlonkiem automobilklubu, (podobno niektorzy ubezp ogarniaja bez tego) czyli zaplacic haracz czlonka ~70pln, potem masz karte i okazujesz ja w ubezp, dzieki temu dostajesz dodatkowe 70% znizki, caly myk w tym ze cena bez znizki w pzu jest wyzsza wiec sumarycznie zysk nie jest imponujący. Ja niepotrzebnie odswieżałem opłate członka bo znizka przedluzyla
  • Odpowiedz
@imargam_2137 na stronce pzmot kupujesz członkostwo, 85zl na rok. Potem idziesz do PZU (tylko) i jeśli auto ma ponad 25 lat to dostajesz max 70% zniżki. Może być mniej, jeśli nie masz idealnej historii ubezpieczenia.
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj:
A gdzie to się da sprawdzić? W dowodzie jest tylko data rejestracji w PL w CEPiKu chyba też i w przypadku sprowadzonego auta to raczej by trzeba było sprawdzać w bazach danych za granicą (a akurat większość E38 to jest sprowadzona, bo mało kto mógł sobie pozwolić na siódemę z polskiego salonu). Chyba wszędzie się liczy po roku produkcji i nie ma znaczenia czy auto było wyprodukowane 1 stycznia
  • Odpowiedz
@oficer-prowadzacy: pole B w dowodzie rej. to data I rejestracji, jak auto sprowadzane to na dowodach rejestracyjnych/briefach jest ta dana i na tej podstawie wklepują do pola B
podkreślam że chodzi o datę I rejestracji, tj. na pojazd wyprodukowany na początku 1993 roku z pierwszą rejestracją w styczniu 1994 roku nie ma możliwości zrobienia polisy ze zniżką "pzmot"
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj:
No właśnie to jest data I rejestracji w Polsce - ja mam jedno auto z 1978 roku, (na pewno nie składak, bo nie ma wpisane SAM i rok produkcji w dowodzie też się zgadza), a w tamtym polu jest wklepany 1991 rok czyli wtedy kiedy go sprowadzono do kraju.
Zresztą nawet gdyby to była ogólnoświatowa data I rejestracji to i tak byłoby to głupotą, bo co jeśli ktoś kupi
  • Odpowiedz