Wpis z mikrobloga

Hej.

Mam problem matematyczno-programistyczny (tak sądzę).

Otóż chcę wyłożyć nieregularnymi płytami kamiennymi (które z grubsza przypominają prostokąty) swój taras. Każdą z płyt zwymiarowałem. Czy jest jakiś sposób na obliczenie optymalnego wykorzystania płyt na tarasie o wymiarach A x B [m]?

#programowanie #budujzwykopem #excel #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@dawmozilla napisz sobie program, który Ci ustawia płyty w różnych miejscach a następnie sumuje powierzchnię. Najmniejszy wynik lub wynik będący najbliżej powierzchni tarasu jest Twoim rozwiązaniem.
  • Odpowiedz
@dawmozilla: Dla jednowymiarowych elementów istnieją rozwiązania optymalizacyjne, żeby ograniczyć ilość odpadu. Z dwoma wymiarami będzie o wiele trudniej. Jakie wymiary ma ten taras i ile masz tych płyt?
  • Odpowiedz
@dawmozilla: Odrysuj każdą płytę na kartonie. Ponumeruj płyta=karton. Wytnij. Zacznij układać taras z "kartonu" ułóż najlepsze wg Ciebie rozwiązanie. Podmień karton płytami... nie rozwiąże to głównego problemu ale może wykorzystasz przy braku innych pomysłów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Każdą z płyt zwymiarowałem. Czy jest jakiś sposób na obliczenie optymalnego wykorzystania płyt na tarasie o wymiarach A x B [m]?

Są programy do nestingu. Zwykle używa się je do optymalizacji wycinania elementów z różnych materialow. Tak się sklada, że mam 2 takie. Jak spiszesz wymiary i rozmiar balkonu + minimalny odstęp to mogę zrobić nesting. Jak chcesz dokladniej - nie prostokąty, to zrób pliki dxf z dokladnym odwzorowaniem:)
  • Odpowiedz