Wpis z mikrobloga

Mirki, proszę o podpowiedź bo sam już nie wiem. Będę zamawiał meble kuchenne pod wymiar. Chcę aby blat roboczy był na wysokości minimum 110 cm. Podzwoniłem po stolarzach i od kilku z nich usłyszałem, że będzie to trudne do zrobienia i ludzie nie zamawiają tak wysokich mebli. Serio? Czy ciężko jest wykonać meble kuchenne o takiej wysokości (zaznaczę, że nie chcę regulowanych nóżek).
#remontujzwykopem #mieszkanie #meble #kuchnia #stolarstwo
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jemmienso: @marcel_pijak:

wspaniała jest ta książkowa ergonomia, dzięki niej mając 182 cm całe życie musiałem schylać się do wszystkiego, bo a nuż przyjdzie ktoś kto ma 150 cm i będzie chciał używać.

Trzeba po prostu dorobić obok kawałek stołu (h=75 cm) dla krasnali i już. Wszyscy są szczęśliwi. ;>
  • Odpowiedz
Tu Cię zaskoczę, bo moja żona ma również 191 cm wzrostu ( ͡ ͜ʖ ͡)

@Eligo No to jak tak to wszystkiego najlepszego i róbcie na te 100 cm XD Już brzmi to lepiej niż 110cm. Nie wiem jak wygląda układ mieszkania i czy kuchnia jest w aneksie, ale może jeśli potrzebujecie i tak upieracie się na takie wysokości to znaleźć miejsce na wyspę roboczą która
jemmienso - > Tu Cię zaskoczę, bo moja żona ma również 191 cm wzrostu (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

...

źródło: comment_WotjynmrNVXeHuySj5BoytPIlNaGDrKg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jemmienso: Przed chwilą jeszcze raz zmierzyliśmy odległość od podłogi do łokcia mojej żony. Wynosi ona dokładnie 121 cm. Czyli zgodnie z tym co napisałeś to 121 cm - 15 cm =106 cm. Więc optymalna wysokość szafek z blatem dla nas to około 106 cm.
  • Odpowiedz
@Eligo: Zrób jeszcze pomiar na sobie. Podejrzewam, że różnice anatomiczne spowodują że u Ciebie będzie odrobinę niżej więc skończycie z blatem na 100cm, co i tak jest niestandardowo wysoko, ale przy Waszych warunkach, jak już w toku dyskusji ustaliliśmy, będzie uzasadnione tak długo jak będziecie jedynymi użytkownikami kuchni. Swoją drogą to wpisuje się w to o czym mówiłem na początku - wymiary standardowe są przewidziane dla uśrednionych 90% społeczeństwa i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jemmienso: Odległość między moim łokciem a podłogą to 118 cm. Żona upiera się na 105 cm bo to ona więcej czasu w kuchni spędza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odnośnie klubów koszykarskich zrobiłem jakiś czas temu research. Najlepszą opcją, dla nas polaków, jest wysłanie potomka do jakiegoś klubu w Hiszpanii, tak jak to zrobił np Andrzej Pluta.
  • Odpowiedz
@Eligo: jestes pewien ze bedzie Ci wygodnie kroic na tej wysokosci? 190 here i wlasnie stanalem przy komodzie (100cm) i krojenie przy tak zgietych rekach wydaje sie niewygodne.
  • Odpowiedz
@jemmienso nie k---a, nie jest optymalny a a ja mam tylko 176cm.
Nic mnie bardziej nie w-----a niż gadanie "ale tak się nie robi". Nic mnie to nie obchodzi, może mam w zwyczaju gotować w butach na 30cm koturnach i jak chce mieć wyżej to mam mieć wyżej a nie. W styczniu to samo z umywalką. Poprzednia standard była za niska o dobre 15cm. "Nie, będzie za wysoko, niewygodnie, robi się
  • Odpowiedz