Wpis z mikrobloga

@Cheessys: w 3 sąsiednich kwadratach 3x3 zawsze wystąpią kombinacje 3 takich samych cyfr lub 2 takich samych + 1 zmienna (w różnej kolejności).
W lewym górnym kwadracie masz prawą kolumnę 2+9+6. Poniżej musi być w środkowej kolumnie 2+9+4, a na dole po lewej będzie kolumna 2+9+1.
  • Odpowiedz
jak nie pyknie to zawsze można cofnąć kilka ruchów i spróbować drugiej opcji, tak jak napisa

@xar73782: Po prostu zdziwiła mnie Twoja pewność, skoro były tylko dwie możliwości, a Ty wybrałeś akurat tę.

chciałem jakąś podpowiedź a nie
  • Odpowiedz
: A to nie jest tak że zawsze można dojść do końca eliminując kolejne możliwości?

@Cheessys: tylko w prostych i trywialnych, w trudniejszych niestety oprocz logiki to tak na prawde swego rodzaju brute and force
  • Odpowiedz
@LowcaG: Wybrałem pole z małą liczbą możliwych opcji i w gęsto wypełnionym obszarze, żeby szybko wyszedł ewentualny błąd. Poszedłem tym tropem na papierze, ale w międzyczasie wrzuciłeś gotowe rozwiązanie i nie zdążyłem napisać, że to błąd.
Jeżeli nie ma pola z jednoznaczną wartością, to można jeszcze próbować coś wykluczyć na podstawie kompletnych wierszy/kolumn w kwadratach 3x3 - jeśli wiersz/kolumna nie ma już wolnych miejsc, czasami pozwala to na dodatkowe ograniczenie
  • Odpowiedz