Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie. O ile takie okno (300cm) może być droższe od okna 180cm? Oczywiście FIX, bo innego takiego się nie da zamontować. Podobno jest to standardowy rozmiar okna.

Czy koszt jest proporcjonalnie większy do wielkości czy przy takiej wielkości koszta rosną dosyć mocno?
Jak z kosztami rolety zewnętrznej?

#budowadomu #budowictwo #budujzwykopem #budujzchaferem
leesiuu - Mirki, mam pytanie. O ile takie okno (300cm) może być droższe od okna 180cm...

źródło: comment_2cHig8ScTQypUI3YoNBA9IWVeWVXEI6t.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lubie_pracowac_fizycznie: to w salonie, przy wentylacji mechanicznej oraz bliskości drzwi balkonowych w ogóle nie rozważam otwierania okna w salonie. Tym bardziej że będzie zaraz pod nim sofa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Boję się tylko że przy takim oknie ceny samego okna i rolet względem mniejszego odpowiednika będą nieproporcjonalnie większe (,) i dlatego szukam potwierdzenia lub zaprzeczenia tej tezy ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@leesiuu: poproś by Ci w jakimś salonie wycenili jeden i drugi wariant. Trudno powiedzieć o ile jedna wersja będzie droższa od drugiej. Roznica to nie tylko powierzchnia szyby i długość profila. Większa powierzchnia wymaga grubszych szyb (np. 6 albo 8 mm zamiast 4 mm), zmienia się tez waga, co przekłada się na inne obciążenia profilu (może trzeba będzie dodać wzmocnienia w środku). Sam montaz tez może być droższy. Czynników jak
  • Odpowiedz
@leesiuu: Mam okno 220x240 (fix) i wstawienie samoego okna to nie problem.. Spróbuj sobie porobić wyceny rolet (zewnętrznych czy też wewnętrznych). No i trzeba pamiętać o nadprożu, bo trochę drutu też tam pójdzie :)
  • Odpowiedz
@jaqo1989: przemyślałem temat jeszcze raz, na spokojnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) i jednak nie będziemy montować aż tak szerokiego okna. 220/240 to max co wpakujemy do domu, ale o wysokości normalnego okna, a nie balkonowego :)
  • Odpowiedz