Wpis z mikrobloga

Pakowałam sobie miodek do pojemniczka, żeby w pracy wypić pyszna herbatkę. I naszła mnie taka rozkmina. Dlaczego wszystkie miody sklepowe są takie przejrzyste, klarowne, a te kupowane w małych pasiekach są jak masełko? Ktoś wie? #pszczelarstwo #miod
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@komu_miodu: Dziękuję, to właśnie przy Waszym miodku naszła mnie taka rozkmina. ( ͡° ͜ʖ ͡°) (Nie dlatego, że niedobry, tylko właśnie mam obok siebie w kuchni Wasz miodek i miód kupiony w Biedronce.)
  • Odpowiedz
@sillygiraffe:
miody w sklepie są przejrzyste, klarowne i ciekłe (takie klienci chcą kupować) ponieważ zostały mocno podgrzane - po tym zabiegu nie krystalizują powtórnie, albo krystalizują ale niecałkowicie. Natomiast te kremowe od pszczelarza są długotrwale mieszane i lekko podgrzewane. Te skrystalizowane "na kamień" nie były poddawane żadnej obróbce.
A to czy miód jest prawdziwy, czy fałszowany cukrem, bardzo trudno stwierdzić.
  • Odpowiedz
@sillygiraffe: Myślę, że wszystko zależy od rodzaju miodu. Mój różowy zawsze kupuje na targu u takiego starszego Pana, który ma własna pasiekę w okolicy, niektóre są klarowne, inne nie, niektóre leją się jak syrop a inne jak twarde masło. Jedno jest pewne, nie ważne co ma napisany miód sklepowy, raczej nigdy nie dorówna jakością takiemu z lokalnej pasieki.
  • Odpowiedz
@sillygiraffe: tytułem uzupełnienia, każdy miód jest przez jakiś czas po miodobraniu ciekły, ale o tej porze roku już każdy powinien być skrystalizowany (akacjowy czasami nie krystalizuje)
  • Odpowiedz
@graf_zero: nie do końca sie zgodzę.
Jest zabieg pozwalający aby miód pozostał płynny.
Wystarczy go bardzo dlugo intensywnie mieszać i zmieni swoją strukturę molekularną trochę z tego co pamiętam i nie przejdzie w stan staly.
  • Odpowiedz
@sillygiraffe: O miodach sklepowych nawet nie będę się wypowiadał.
Miód najbardziej przypominający masełko to miód rzepakowy, bo jest bardzo oleisty.
Wszystkie miody są na początku płynne, ale z czasem ulegają krystalizacji. Dużo ludzi gdy widzi miód skrystalizowany to od razu myśli, że pszczelarz oszukiwał i karmił pszczoły cukrem, ale to nie jest prawda. Praktycznie każdy miód z czasem się skrystalizuje.
Oczywiście pszczelarze też oszukują, np karmienie pszczół cukrem (z wyjątkiem podkarmiania na
  • Odpowiedz
@klakgit: to czy miód krystalizuje, i po jakim czasie - zależy głównie od stosunku fruktozy do glukozy. Czyli od tego, z jakiego pyłku był zbierany. Nie można stwierdzić, że jak nie krystalizuje to na pewno oszukany. Do tego duży wpływ ma temperatura przechowywania.

A co do daty ważności to sól sprzedawana w sklepie też ma datę ważności, a przecież sól to konserwant i nie zepsuje się nigdy. To po prostu
  • Odpowiedz