Wpis z mikrobloga

@struksik: nie patrz na fazy tylko na moc jaka cię interesuje i już, i tak te mocniejsza siłą rzeczy pewnie będą miały 3 fazy bo inaczej by korki wywaliło
  • Odpowiedz
@struksik

@LRF1000W taka teza bo wszystkie płyty jakie miałem przyjemność podłączać to w rzeczywistości urządzenia dwufazowe, dwa pola na jednej fazie i dwa na drugiej. A na trzeciej ewentualnie piekarnik.

Jeśli macie przykłady plyt faktycznie trójfazowych to poprosze linki, chętnie zobaczę ich instrukcje.
  • Odpowiedz
@Mirkomil: praktycznie wszystkie HOBy firmy NEFF lub Candy c1640cba

Po co 400V?
Tu chodzi o rozłożenie obciążenia na 3 oddzielne linie, neutral jest zawsze jeden. W tych co podpinałem zawsze jest też opcja zasilenia jedną fazą - są dołączone specjalne złączki którymi spinasz razem L1-L2-L3 więc nie ma nawet mowy o wykorzystaniu 400V.

Zalety: dokładnie tak jak napisał @LRF1000W: Zamiast 10-16mm/2 oraz 45A spur-a jedziesz 5x2.5mm/2 z zabezpieczeniem
  • Odpowiedz
@Mirkomil: to sprawdz te Neffy - jak znajde czas to zajde do jakiegos flatu i zrobie fote. Generalnie 90% hobow jakie tu podlaczam to sa 3-fazowki z mozliwoscia podpiecia do jednej fazy (ale taka mozliwosc zawsze istnieje - grzalce przesuniecie fazowe zwisa). Mimo, ze jeszcze nie widzialem w UK domu, mieszkania zrobionego na 3 fazach.

Nie wiem po co podwajanie przekroju neutrala - wydaje sie logiczne, bo sa dwa live
  • Odpowiedz