Mirki, #programista15k i inni spod tagu #programowanie! Zostały 2.5h do końca promocji na Helionie. Co było by godne polecenia do rozpoczęcia zabawy z szeroko pojętym frontendem? Głównie interesuje mnie #javascript, dodatkowo też znajomość #php i #mysql (albo ogólnie #sql) też nie zaszkodzi.
@Kaczus2B: Niestety niedostępna :( @chrzano: Chyba jednak trochę zbyt... dziecinna ( ͡°͜ʖ͡°) Ale w sumie dla osoby jeszcze przed studiami, która nie miała zbyt wiele do czynienia z programowaniem.
@Henoch_Jered: Powtarzam to każdemu - lepiej nie zaczynać od frontendu. Później mi przychodzą na rekrutację takie jełopki, które nie potrafią zamienić wartościami dwóch zmiennych nawet.
Jak zacząć naukę programowania w kontekście web developmentu to polecam raczej NodeJS (bo na froncie też wykorzysta JS później) lub Python.
@chrzano: Niestety, książka od NodeJS niedostępna ;/ Starałem się mu wytłumaczyć C++ - zbyt szybko się zniechęcał... Ale tego JSa z "pehapami" coś tam dłubie jakiś czas z pomocą youtube... Dla mnie ważne, żeby zaczął coś kodować, jak zajarzy o co w tym biega, to się będzie kombinować ;)
Zostały 2.5h do końca promocji na Helionie.
Co było by godne polecenia do rozpoczęcia zabawy z szeroko pojętym frontendem?
Głównie interesuje mnie #javascript, dodatkowo też znajomość #php i #mysql (albo ogólnie #sql) też nie zaszkodzi.
Uczy i bawi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://helion.pl/ksiazki/javascript-dla-dzieci-programowanie-na-wesolo-morgan-nick,a_0352.htm#format/d
źródło: comment_28pClyVVzdE7y7AoQA9EWwnYOk3UU0Vl.jpg
Pobierz@chrzano: Chyba jednak trochę zbyt... dziecinna ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale w sumie dla osoby jeszcze przed studiami, która nie miała zbyt wiele do czynienia z programowaniem.
Any other ideas? :)
Jak zacząć naukę programowania w kontekście web developmentu to polecam raczej NodeJS (bo na froncie też wykorzysta JS później) lub Python.
https://helion.pl/ksiazki/node-js-w-akcji-mike-cantelon-marc-harter-tj-holowaychuk-nathan,nodejs.htm#format/e
Więcej się nauczy programowania a nie tylko rysowania stronek.
MySQL, SQL - to akurat dodatek. Będzie potrafił pracować na plikach, local storydżu, etc to sam poczuje potrzebę ogarnięcia baz danych.
Starałem się mu wytłumaczyć C++ - zbyt szybko się zniechęcał... Ale tego JSa z "pehapami" coś tam dłubie jakiś czas z pomocą youtube... Dla mnie ważne, żeby zaczął coś kodować, jak zajarzy o co w tym biega, to się będzie kombinować ;)
P.S: dzięki za pomoc! :)
@TheySeeMeBowlin: No ja nie będę ( ͡° ͜ʖ ͡°)