Wpis z mikrobloga

Podoba mi się podwójny standard na tym portalu ,w 3-ech artykułach o wiedźminie różni autorzy rozpływają się jaki to AS stworzył świat i że tylko oni odczytują poprawnie , właściwie zawarte w nim smaczki oraz że przecież kolor skóry nie jest ważny , zwracają uwagę na growe adaptacje CDP Red i je również wychwalają ,ba nawet bronią przed absurdalnymi atakami za brak czarnoskórych , a potem sami piszą że czarni aktorzy byliby
  • Odpowiedz
@Wap30: Ale tylko podludzie rzucili sie na ziemie niczym 4-letnie bachory i zaczeli drzec japy, jaką ta zmiana bylaby katastrofa. Zmiana wylacznie koloru skory, bez praktycznie zadnych innych, merytorycznych z literackiego punktu widzenia argumentow.
  • Odpowiedz
@lowca_randroidow: Mi osobiście ta zmiana nie robi wielkiej różnicy, ale nie jestem w stanie pojąc jak ktoś może nie zrozumieć w--------a (wiadomo że niektórzy się zachowują w tym dziecinnie, ale argumenty broniące tej decyzji nie wyglądały "zachowujecie się jak bachory" tylko "jesteście rasistami, ta zmiana jest uzasadniona").

Wbrew opisom postaci, wbrew realiom utworu zmieniają na siłę etniczne pochodzenie postaci (chcą każde, byle nie te pasujące do realiów) bez żadnego wyraźnego
  • Odpowiedz
@Wap30: Ja osobiscie wole wierna w tym aspekcie ekranizacje, poniewaz taki oryginal znam i lubie. Wiem jednak, ze ostatecznie to tylko moje subiektywne odczucie estetyczne, ktore jak gust nie ma merytorycznej wartosci argumentacyjnej. Zadaniem literatury jest przekazywanie archetypow, a te sa prawie zawsze niezalezne od drugorzednych cech fizycznych jak kolor skory wlasnie.

Natomiast jesli ktos kreci paniczną wrecz gownoburze (bo tym wlasnie jest wysryw memow z czarnoskorymi facetami), opierajac ja
  • Odpowiedz