Wpis z mikrobloga

@botpoziomu: Sporo emocji wychodzi od ciebie. Często piszę w php, jeśli potrzebuję jakiegoś małego skryptu to prędzej jego użyję niż basha czy innego pythona, ale żartowania z języka nie traktuję jako ataku na siebie. Czułbym się jak kibol walczący za barwy (ale szalik z logo php byłby fajny).
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: ja tez nie traktuje tego jako atak na siebie.

jeśli potrzebuję jakiegoś małego skryptu to prędzej jego użyję niż basha czy innego pythona

o to to

negatywne emocje w stosunku do php przejawiaja sie na wykopie powszechnie, a ludzie, ktorzy przyznaja sie do korzystania z php sa czesto szkalowani, dlatego uwazam to za nadmierny hejt. Mysle, ze wystarczy sie wyluzowac i korzystac z jezykow w zaleznosci od potrzeby. Przystosowanie
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: @siwymilek: jeżeli was tak bardzo boli brak wyłożenia się programu na podstawie kompilatora to w PHP frameworki takie jak np Symfony w środowisku deweloperskim przy każdym requeście sprawdzają zmiany w plikach i jeżeli jakieś nastąpiły to sprawdzają ich składnie właśnie wywalając błędy. Przykładowo otwierając jeden kontroller jeżeli nie postawiłeś wyżej wspomnianego przecinka w zupełnie innym który nawet nie jest brany pod uwage w Request to i tak
  • Odpowiedz
Tak wygląda błąd gdy go zrobisz w serwisie, gdy zrobisz w jakimś obiekcie który nie jest serwisem to rzuca error 500 i loguje błąd w taki sposób:

[2018-09-05 09:34:18] php.CRITICAL: Parse error: syntax error, unexpected 'return' (TRETURN) {"exception":"[object] (Symfony\Component\Debug\Exception\FatalThrowableError(code: 0): Parse error: syntax error, unexpected 'return' (TRETURN) at /var/www/project/src/AppBundle/Controller/ChallengeHallController.php:47)"} []

Każdy plik z błędną składnią wykłada cały projekt jak przy kompilatorze.
  • Odpowiedz
Serio? IDE sprawdza mi poprawność kodu (literówki, nieaktualne funkcje, klasy, biblioteki itd) - php ma również przestrzenie nazw, od 7+ definiowany jest typ wprowadzanych danych (nieobowiązkowy). Dodatkowo, jeżeli jakikolwiek błąd wystąpił komukolwiek i w jakiekolwiek postaci, mam napisany skrypt który wysyła mi konkretnie opisanego exception'a w wszystkimi danymi do jego poprawki więc... jeżeli wpadnie do funkcji niespodziwany typ danych albo niekompletny, mam wszystkie dane potrzebne do usunięcia błędu
  • Odpowiedz