Aktywne Wpisy
theOstry +72
#kredythipoteczny #nieruchomosci #inwestowanie
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
methhod +128
Nie było mi dane zobaczyć muzeum Henrego Forda ale odwiedziłem dom jego syna Edsela. Miasto jest pełne skrajności, bardzo szybko można przenieść sie z dzielnicy opuszczonych domów, gdzie nawet policja się nie zapuszcza do dzielnicy bogatych, gdzie domy warte są po kilkaset tysięcy dolarów. W takiej dzielnicy również jest położony dom Edsela i Elenaor Ford. Ogromna posiadłość z przepięknymi ogrodami i ilością obsługi przewyższającą ilość mieszkańców.
Jednak ulice tego miasta są inne, bez przechodniów i ze śmieciami ganianymi przez wiatr. Będąc na polskiej kolacji w dzielnicy imigrantów dało zauważyć się biedę, ale czułem się bezpiecznie, ludzie w dzielnicy Hamtrack dbają o swoją społeczność i jest tu względnie spokojnie.
Popełniłem jeden błąd. Chcąc zaoszczędzić wybrałem najtańszy środek transportu do Nowego Jorku czyli autobus. Nieprzewidziałem, że będzie tak niebezpiecznie. W jednym busie do Toledo byłem jako jedyny biały. Ludzie ukradkiem spoglądali, widać że nie są szczęśliwi. Ciężko jest nie być rasistą jak murzyn na siedzeniu obok cały czas trzyma rękę w majtkach i grzebie... w kolejnym busie dwie osoby prawie się pobiły o miejsce pod oknem. Czeka mnie ciężka noc w porównaniu z ostatnimi, wygodnie spędzonymi w drogim hotelu.
Pozdrawiam Was w drodze z Detroit do Nowego Jorku, minęły 3 godziny podroży, jeszcze 11.
Aby zachować swoje wspomnienia bede je tu publikowal oraz na instagramie pod tagiem #tomciousa
Instagram: https://www.instagram.com/tomcio_es/
#podroze #travel #usa #przemyslenia
W wiekszosci dzielnic Detroit mieszka sama patola, co do Hamtramck to nie nazwalym go bezpiecznym nawet 15-20 lat temu,