Wpis z mikrobloga

Jakie komendy wysyłać w #linux aby port LPT oświecał diody?
Ponoć mogę podłączyć aż 12 diód, co dałoby mi możliwość sterowania sześcioma silnikami DC, tylko nie wiem jakie były adresy pinów.
Najlepiej aby w bashu lub gcc szło to zaprogramować, gdyż polecenia musiałbym za pomocą TCP wysyłać do sterownika (będzie to współpracowało także ze sztuczną siecią neuronową).
#programowanie #elektroda #elektronika #majstermajstruje #robotyka #automatyka
majsterV2 - Jakie komendy wysyłać w #linux aby port LPT oświecał diody?
Ponoć mogę p...

źródło: comment_kDDG2i6VM20K8Y8ze1PtKIEl7OqJyL81.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majsterV2: No w bashu, wyślij 255 do urządzenia lp0 i zobacz czy się coś na porcie zaświeci. Potem zajmiesz się sterowaniem czymś poza DB0-DB8 ale to już jakiś python czy coś podobnego.
  • Odpowiedz
@dktr: Mam dwa PCty, jeden jest w robocie i stoi, zaś drugi to moja stacjonarka i mam tyle kabli nawalone że nie mam siły odsuwać (po prostu elektrownia, zwłaszcza że mam 4 monitory).
@wytrzzeszcz: Właśnie chcę przez konsolę, ale nie wiem jaki jest zestaw poleceń do tego celu.
  • Odpowiedz
@majsterV2: ja bym to zrobił po rs232 i do jakiegoś arduino podpial. Szybciej i lepiej mozesz sterować Servem. Bezpośrednio z lpt to miała bys generować sygnał pwm aby serwo analogowe działało poprawnie.
  • Odpowiedz
@majsterV2: to nie nedzie dzialac jezeli to jest servo, musi buc sygnał pwm. Nie da sie wszędzie pchać przekaźników. Zastosuj esp i bedziesz miał n rozpisywanie dostęp przez sieć do silników.
  • Odpowiedz