Jakie komendy wysyłać w #linux aby port LPT oświecał diody? Ponoć mogę podłączyć aż 12 diód, co dałoby mi możliwość sterowania sześcioma silnikami DC, tylko nie wiem jakie były adresy pinów. Najlepiej aby w bashu lub gcc szło to zaprogramować, gdyż polecenia musiałbym za pomocą TCP wysyłać do sterownika (będzie to współpracowało także ze sztuczną siecią neuronową). #programowanie #elektroda #elektronika #majstermajstruje #robotyka #automatyka
@majsterV2: No w bashu, wyślij 255 do urządzenia lp0 i zobacz czy się coś na porcie zaświeci. Potem zajmiesz się sterowaniem czymś poza DB0-DB8 ale to już jakiś python czy coś podobnego.
@dktr: Mam dwa PCty, jeden jest w robocie i stoi, zaś drugi to moja stacjonarka i mam tyle kabli nawalone że nie mam siły odsuwać (po prostu elektrownia, zwłaszcza że mam 4 monitory). @wytrzzeszcz: Właśnie chcę przez konsolę, ale nie wiem jaki jest zestaw poleceń do tego celu.
@AdireQ @wytrzzeszcz: @dktr: Chcę zrobić sterownik we wtyczce LPT, wiem że zrobienie na 8 kanałów to pewniak, lecz nie wiem czy zadziała mi na 12 kanałach ze schematu. Użyć chcę do tego celu L239D, bo to zgrabny scalak.
@majsterV2: ja bym to zrobił po rs232 i do jakiegoś arduino podpial. Szybciej i lepiej mozesz sterować Servem. Bezpośrednio z lpt to miała bys generować sygnał pwm aby serwo analogowe działało poprawnie.
@majsterV2: to nie nedzie dzialac jezeli to jest servo, musi buc sygnał pwm. Nie da sie wszędzie pchać przekaźników. Zastosuj esp i bedziesz miał n rozpisywanie dostęp przez sieć do silników.
Ponoć mogę podłączyć aż 12 diód, co dałoby mi możliwość sterowania sześcioma silnikami DC, tylko nie wiem jakie były adresy pinów.
Najlepiej aby w bashu lub gcc szło to zaprogramować, gdyż polecenia musiałbym za pomocą TCP wysyłać do sterownika (będzie to współpracowało także ze sztuczną siecią neuronową).
#programowanie #elektroda #elektronika #majstermajstruje #robotyka #automatyka
@wytrzzeszcz: Właśnie chcę przez konsolę, ale nie wiem jaki jest zestaw poleceń do tego celu.
Użyć chcę do tego celu L239D, bo to zgrabny scalak.
Lecz jak na razie mam silnik od wkrętarki, więc pwm zbędne.