Aktywne Wpisy

przegro_pisarz +53
Od dzisiaj zacząłem ćwiczyć na siłowni. Celem jest: poprawa zdrowia, sylwetki, samopoczucia. Tak żeby wyglądać chociaż przeciętnie, albo osoba, która raz w tygodniu jest aktywna. Dostać polubienia na Tinderze.
Czas do: 1.03 2027.
Waga 85.2kg 183cm
Jem min1.6g/kg białka codziennie twaróg i WPC. Mam kreatynę, D3, glicynian magnezu.
Proszę trzymajcie za mnie kciuki.
Czas do: 1.03 2027.
Waga 85.2kg 183cm
Jem min1.6g/kg białka codziennie twaróg i WPC. Mam kreatynę, D3, glicynian magnezu.
Proszę trzymajcie za mnie kciuki.
źródło: 1000041005
Pobierz
luxixa 0
#gielda jaki śmieciach robi wam największy damage w portfelu

Takie query działa (ale wywala blad ze nie moze zaladowac danych bo fetchtype.Lazy)
Natomiast przy tym wywala blad ze nie moze sparsowac query:
Jakie bedzie poprawne query? Chce wydostac Post.body z tabeli body danego usera (probowalem obiektem user i user_id filtrowac)
Gdybyś zrobił DTO dla tego obiektu i przepisał z encji do niego wartości w transakcji to powinno działać.
Chociaż w tym wypadku najlepiej byłoby stworzyć query z joinem żeby uniknąć problemu n+1.
Select p from Post p JOIN FETCH p.user u
where u.id=?1
Ogólnie przesyłanie encji po całym systemie to trochę słaby design. Jak zmieni Ci się encja to od razu zmieni Ci się zwracany json a to może złamać jakiś kontrakt. Powinieneś oddzielić warstwę prezentacji od biznesu i persystencji.
@kernelpan1c: dziala ale nie fetchuje, caly czas failed to lazily initialize a collection of role
Tylko teraz będziesz mial problem z cykliczną zależnością:
Post bedzie mial usera->user będzie miał liste postów -> kazdy z postów bedzie mial
źródło: comment_fDnJz9cbFlCIwG0WPpo833r9GZIXlThD.jpg
PobierzTeraz exception leci z :
dziekuje (。◕‿‿◕。)
PostController(UserService userService) i go oplatasz?
Nie łatwiej dać @Autowired na tym private UserService userService?
Punkt 3.3
https://www.baeldung.com/spring-autowire
Taka konwencja, nic nie poradzisz ¯_(ツ)_/¯
1. Wrzucanie @Autowired na pola klasy w konsekwencji prowadzi do tworzenia duzych, skomplikowanych obiektów z mnóstwem zależności
2. Jeśli masz jedyny konstruktor na klasie i nie jest to konstruktor domyślny, to znaczy, że nie jesteś w stanie utworzyć tej klasy bez tych zależności, a to znaczy, że ta klasa prawdopodobnie nie może istnieć bez tych zależności
https://www.baeldung.com/building-a-restful-web-service-with-spring-and-java-based-configuration <- 5 rozdział