Wpis z mikrobloga

#bitcoin #raspberry
Pytanie techniczne do posiadaczy bitcoin node na rpi, macie jakiś skrypt sprawdzający czy core sie nie wysypał i czy jest connected a jeśli nie to restartuj core? Mam opcje w cronie że po restarcie maszyny ma wystartować i to działa ale jak się czasem wysypie to już sam nie wstanie, stąd moje pytanie.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MysGG: mam wersje 0.16, na początku ładnie ciągnie a przy 240000 bloków zaczyna zamulać. i jak się wykrzaczy to potrafi od nowa zacząć :/
  • Odpowiedz
dzieki za link, można to jakoś połączyć z LN? bo probuje z tego poradnika

@Mhoram: sorki przegapiłem ten komentarz. Tak owszem można połączyć z LN. Jest bardzo wiele poradników i przewodników jak to zrobić z tym, że ja nie próbowałem jeszcze tego na rpi. Zainstalowałem LN na laotopie bo było dużo łatwiej. Tu masz parę linków https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/8x2mzr/list_of_lightning_network_wallets_node_guides_for/
  • Odpowiedz
@pawlo74 @MysGG
ok, sam znalazłem i sobie poradziłem, opiszę jak by ktoś potrzebował:
tworzymy sobie plik wykonywalny sh (sudo nano checkbtc.sh), który wrzucamy do crona żeby się uruchamiał co piec minut (crontab -e), nadajemy mu uprawnienia do uruchamiania (sudo chmod+x checkbtc.sh). w pliku wpisujemy, dla core 0.16 (tą wersję ja posiadam):
ps --no-headers -C bitcoind || bitcoind
i tyle.
  • Odpowiedz