Wpis z mikrobloga

daj spokój z tymi książkami. Z mojego doświadczenia wynika, że jest dużo więcej materiału w necie. Jeśli chodzi o to co wybrać, to wg mnie trzeba się nauczyć i fiori i ui5.
  • Odpowiedz
@kre1t: Net jest uzupełnieniem ogólnej wiedzy tak jak z innymi technologiami #sap. Jednakże jeśli nie masz podstaw to nie będziesz wiedział który hindus pisze prawdę, a który bzdury. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@shad321: chodzi o to, że wg mnie te rozdziały

SAP Fiori client
SAP Fiori launchpad

nie wymagają wyjaśniania w książce, bo to jest zwykła konfiguracja. Ta konfiguracja jest na przykład opisana miedzy innymi w tej prezentacji z linka. Wg mnie szkoda na to kasy. Wydaje mi się, że spis treści w książce UI5 jest szerszy i nie zawiera rzeczy, które nie wymagają wywodów w książce.
  • Odpowiedz
@shad321: Przypomnij mi się później albo napisz na PW. Jedną z nich posiadam, trochę robię w Fiori od strony konfiguracji/BASIS/Security to zerknę co jest lepsze.

Pamietaj, że UI5/openUI5 to generalnie freamwork, a Fiori to warstwa prezentacji w SAP, która ten freamwork wykorzystuje, ale w samym UI5 możesz pisać aplikacje, które nie są stricte aplikacjami Fiori w rozumieniu SAP.
  • Odpowiedz
@shad321: Zdecydowanie UI5, poźniej Fiori.Chyba, żależy Ci bardziej na części konfiguracyjnej to wtedy Fiori. Ale tak jak poprzednicy mówią, te książki są takie sobie :(
  • Odpowiedz
@Qrystus: @genmic: @kre1t: Dzięki Panowie za pomoc.
Skoro te książki są takie sobie to jakie byście polecili ? Zależy mi na druku jednak bo "podstawowa" wiedza łatwiej mi wchodzi do głowy z papieru.
Odświeżanie to z netu.
  • Odpowiedz
@kre1t: raczej nie. Kupują książki papierowe i się wymieniamy. JA wolę natomiast uczyć się z domu bo w pracy nie mam czasu a z 2 małych szkrabów musze łapać każdą wolną chwilę, więc planuje dłużej książki czytać niż normalni
  • Odpowiedz
@shad321: Dobry tutorial do UI5 jest na stronie SDK proponowałbym go przejść na początek. Po takim wprowadzeniu niestety pozostaje mozolna nauka samodzielna i poznawanie frameworka. Książka wydaje się trochę stratą kasy, ale jak uważasz.

Jeżeli chodzi o wybór UI5/Fiori - jeżeli jesteś programistą to UI5, jeżeli modułowy/basisowy to Fiori
  • Odpowiedz