Wpis z mikrobloga

Hej @ZespolmBanku jaki sens w kontekście bezpieczeństwa ma budowa smsa pozwalająca na wyświetlenie hasła na ekranie blokady?
SMSy od innych banków, np. Millenium są tak zaprojektowane, ze hasło nie pokazuje się na ekranie blokady, trzeba wejść w wiadomość, czego postronna osoba nie zrobi.
U Was nawet nie trzeba mieć dostępu do telefonu klienta, wystarczy widzieć ekran.

#bezpieczenstwo #bezpieczenstwoit zawołam tez @ZaufanaTrzeciaStrona oraz @niebezpiecznik-pl bo nie wiem czy ktoś na to zwrócił kiedyś uwagę, chociaż temat raczej nie na gownoburze
advert - Hej @ZespolmBanku jaki sens w kontekście bezpieczeństwa ma budowa smsa pozwa...

źródło: comment_7WYd0PlrqkC9Vds5sgpeqGHKfasrXTj5.jpg

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@advert a ja mam pytanie do ciebie. Jakie ma znaczenie takie hasło dla osoby postronnej? Czy na przykład za zebranie 10 haseł dostaje zniżkę w McDonald? Bo samo użycie dotyczy konkretnej transakcji i nie ma innego znaczenia ))¯_(ツ)_/¯( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@ZaufanaTrzeciaStrona: @niebezpiecznik-pl: Napiszcie w końcu co jest bezpieczniejsze bo ja już sam nie wiem... Trzymam się SMSa bo nie zlecam żadnych operacji bankowych na komórce (jest to szalenie niewygodne w przeglądarce) więc technicznie rzecz biorąc nie mam wspólnego kanału autoryzacji i zlecania transakcji. Aplikacja jest już tylko w jednym miejscu.
  • Odpowiedz
  • 5
Wykopki to debile. Napisałem w pierwszym poście, ze zdaje sobie sprawę z tego, ze można ukryć treść na ekranie blokady i ze chodzi mi wyłącznie o sensowność takich smsow w kontekście bezpieczeństwa, to debile mi screeny robią i hurr durr, gamoniu, możesz ukryć.
  • Odpowiedz
@Arveit ale co bank ma do tego jak ktoś ma skonfigurowany telefon? Na niektórych w ogóle nie pojawiają się na ekranie blokady smsy, u innych częściowo (ale długość wyświetlanej części jest różna!), A jeszcze inne wyświetlają cała wiadomość. I teraz słucham - jak bank ma to zabezpieczyć i co do tego ma to czy ktoś jest programista czy nie? Mówię jak to działa a nie jak powinno działać. I bank nie
  • Odpowiedz
@advert: no i zmienią konstrukcję smsa, a ty zaczniesz odbierać smsy na tablecie, ekran będzie w p---u wielki i znowu będzie ci się cała treść wiadomości wyświetlać. i tak można w kółko
  • Odpowiedz