Aktywne Wpisy
WielkiNos +598
Kobiety kiedyś rodziły dzieci i ogarniały rodzinę, teraz się ośmieszają publikowaniem takich bredni.
#bekaztwitterowychjulek #p0lka #niebieskiepaski
#bekaztwitterowychjulek #p0lka #niebieskiepaski
L24D +34
SMSy od innych banków, np. Millenium są tak zaprojektowane, ze hasło nie pokazuje się na ekranie blokady, trzeba wejść w wiadomość, czego postronna osoba nie zrobi.
U Was nawet nie trzeba mieć dostępu do telefonu klienta, wystarczy widzieć ekran.
#bezpieczenstwo #bezpieczenstwoit zawołam tez @ZaufanaTrzeciaStrona oraz @niebezpiecznik-pl bo nie wiem czy ktoś na to zwrócił kiedyś uwagę, chociaż temat raczej nie na gownoburze
@ZaufanaTrzeciaStrona: wiem że są inne opcje, po prostu zwracam uwagę na ułomność tej akurat metody
@MojeTrzecieKonto:
sęk w tym, że nawet nie musisz odblokowywać telefonu, więc może to dowolna osoba zrobić. ja wiem że to jest wygodne, ale z bezpieczeństwem nie ma nic wspólnego, a po
Albo wygoda albo bezpieczeństwo. Jeśli bezpieczeństwo to zablokuj wyświetlanie treści na ekranie blokady i tyle.
@GrubyRozowyKot: co? to po co są te kody, jeśli bank zakłada, że wyłącznie osoba powołana do tego może zlecić przelew? myślałem że to forma zabezpieczenia, a nie nikomu niepotrzebny bajer.
bo wg tego co mówisz kody są zupełnie niepotrzebne.
1. siedzę sobie w pracy, odchodzę na chwilę od biurka, ktoś w tym czasie wbija mi na komputer, hasło do konta zapamiętane w przeglądarce czy tam pęku kluczy, telefon leży na biurku - bez odblokowywania jest w stanie przelać całą moją kasę z konta
2. ktoś mi kradnie torbę ze sprzętem, poznaje hasło do komputera (bo np. mam powycierane klawisze 1234 albo "d--a", więc się
2. Znów błąd użytkownika, za słabe hasło, zapamiętane hasło do konta blablabla.
Nie bronię takiego rozwiązania mbanku ale jeśli użytkownik jest taką fleją i nie potrafi sam zadbać o bezpieczeństwo swojego hajsu to chyba
@GrubyRozowyKot: czemu to jest błąd? Trzymanie hasła w menedżerze haseł jest powszechnie uważane za najbezpieczniejszą opcję.
@advert: ing też pokazuje kody w powiadomieniu.