Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cgyp: przecież to nie ja wyrywam zdanie z kontekstu (zakładając, że tak jest), tylko pokazuje oficjalnego Tweeta organizatora tej imprezy; może nam wytłumaczysz co autor miał na myśli?
  • Odpowiedz
@pcstud: ciekawe co cie sklania do obserwowania organizatora;
Z reszta, nie znasz bp Rysia i nie slyszales o nim pewnie, i biorac pod uwage jego autorytet kaznodziejski, mi byloby glupio podwazac jego slowa, ale coz - ateisci moga atakowac katoli, a niby tacy wolni i myslac po swojemu, ale nikt inni poza nimi racji nie ma
Peace ;)
  • Odpowiedz
@MagnusMaximus69:
Rozumiesz to na swoj sposob wiec nie zgadzasz sie z tym;
Zapewnie biskupowi Grzegorzowi chodzilo o wolnosc ktora czlowiek ma w Chrystusie, wiara w Chrystusa daje prawdziwa wolnosc, lecz istota jej jest posluszenstwo Bogu, odnajdywanie Woli Bozej w codziennosci i akceptowanie jej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@cgyp: no dobrze, może masz rację. Tylko jak widzisz musisz coś dopowiedzieć, żeby mi to wyjaśnić. Nie dziw się więc ludziom, że nie zgadzają się ze słowami cytowanymi przez Przystanek Jezus, ponieważ na chlopski rozum nie możesz być jednocześnie wolnym i komuś posłuszny (nie chodzi mi tu o Boga)
  • Odpowiedz
@Trolljegeren: szerszy kontekst niestety nie pomógł; zgadzam się z tym, że kościół buduje się na posłuszeństwie i ale nie ma to nic wspólnego z wolnością jednostki (no chyba, że autor miał ma myśli wolność kościoła); nawiasem mówiąc jak można takie słowa kierować do młodzieży? w ten sposób chcą przyciągnąć ją do kościoła? i
  • Odpowiedz
@pcstud: posłuszeństwo wobec Boga, przykazań, złożonych zobowiązań. Nie chodzi o to, że Kościół chce kogoś zniewolić. Polecam posłuchać dłuższych wystąpień Rysia, do znalezienia bez problemu na YT.
  • Odpowiedz
@pcstud: Poprawka - kościół zbudowany jest przede wszystkim na wyrzutach sumienia i przeświadczeniu o byciu złym (oderwane od rzeczywistości takie absurdy jak grzeszenie myślą czy zaniedbaniem). To że wszyscy są grzesznikami (a nawet jak jakimś cudem nie są to i tak zgrzeszył Adam i Ewa tak że przeszło na nich) sprawia że można im wybaczyć a więc zbawić co stanowi sens istnienia kościoła. Posłuszeństwo jest tylko warunkiem zaakceptowania tych szkodliwych
  • Odpowiedz
@pcstud: Wolność w znaczeniu religijnym oznaczać może coś zupełnie innego niż w znaczeniu społecznym. Poza tym posłuszeństwo to jest poddanie się czyjejś woli a w przypadku relacji z Bogiem świadomy wybór człowieka, czyli w żaden sposób z wolnością to nie koliduje.
  • Odpowiedz
@cgyp to takie mydlenie oczu, jak mówienie że burka dla kobiety to wolność, a bez niej kobiety są zniewolone.

#bekazislamu

A teraz uwaga, przychodzi muzułmanin i mówi ci, że jesteś płytki, a to jest głębokie i mądre, bo tak naprawdę chodzi o to, że kobieta jest wolna od męskich spojrzeń, jej dusza staje się czysta w Allahu i nie kusi mężczyzn swoim nieczystym ciałem. Osiąga pełnię wolności ludzkiej, jak
  • Odpowiedz