Wpis z mikrobloga

Ja pienie, nic mnie tak nie w-----a jak debile piszący "bez dysku SSD nie warto kupować laptopa".
Wy zdajecie sobie sprawę że nie każdy tasuje się do tego że system startuje mu w kilka sekund i wszystko z--------a szybko. Ludzie wybierają się HDD bo są nadal o wiele tańsze względem oferowanej przestrzeni dyskowej a to że są o wiele wolniejsze od SSD nie jest dla nich problemem.
Jak zamierzacie na każde pytanie o lapka pisać wysrywy typu "nie ma SSD ale gunwo11!!" To zapraszam w---------ć na jakąś elektrodę i tam walcie sobie wzajemnie konia bo tacy jesteście odkrywczy
#laptopy #takaprawda #niepopularnaopinia #elektroda #ludziedebile #dzbany
  • 222
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Pustulka: Ja posiadam dysk 508 GB hybrydowy, w "tanim" laptopie Lenovo. System się szybko uruchamia.
Jednak zdjęcia z telefonu kompresuję do rozdzielczości około 2.5K, by zdjęcia się wczytywały natychmiast.
Ludziom kompy zamulają, bo wiele programów uruchamia się w tle:
jakieś usługi montowania dysków, oprogramowanie do drukarki, Steam, Origin, Skype, Discord, Updatery, Usługi Adobe, starter pakietu Office, itd.

Ja mam wszystko ustawione na ręczne uruchamianie ze skrótów w Menu Start. Nic
  • Odpowiedz
@Cytrynowe_Ananasy: > i pewnie gierki też będzie szybciej odpalał? I wirtualizowal?

( ) no wlasnie będzie szybciej odpalał do tego właśnie on jest, wszedzie tam gdzie jakies dane są idzczytywane albo zapisywane, ssd zwieksza wydajnosc

@Damixi: > w-----ć napęd DVD, wrzucić tam kieszeń z HDD.
  • Odpowiedz
Laptop z 2012 roku vs laptop z dzisiaj. Dla mnie to jest nieporozumienie

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-8250U-vs-Intel-Core-i5-3340M/m338266vsm1915

45% wydajności a ten procesor da się kupić na allegro za 80 zł czyli w cenie złomu. Duzo jest latopów z procesorami U 6 i 7 generacji

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7200U-vs-Intel-Core-i5-3320M/m153577vsm402

17 % różnicy wydajności? To jest kpina.

@bi-tek: porównujesz procesory zupełnie innej klasy energetycznej, dlatego różnica w wydajności nie jest tak duża. Przykładowo i5-7200U ma TDP wysokości 15W,
  • Odpowiedz
@Cytrynowe_Ananasy: najgłupsze, co można zrobić to przechowywać dane na lapku, na dysku talerzowym. Tzn dla mnie spoko, ktoś potem musi ratować te dane ( ͡ ͜ʖ ͡)
Także nie wiem, po co komu duży dysk w laptoku w dzisiejszych czasach. Chyba, że ktoś używa lapka jedynie stacjonarnie, to kolejny strzał w kolano, bo mały PCet byłby lepszy do takiej pracy pod każdym względem.
Prawda jest
  • Odpowiedz
@Cytrynowe_Ananasy: teraz to nie warto w ogóle kupować kompa, staruchy po założeniu SSD są szybsze niż nowe. Lepiej kupić używane Lenovo i dołożyć ram, procek i SSD i wyjdzie wszystkiego 1000 a nowy? Nie dość że drogi, to nie daje rady.
  • Odpowiedz
@Shatter ludzie nie potrafią optymalizować dysków HDD , nie robią defragmentacji i nie dbają o nie i po miesiącu czy dwóch sprawowania nowego laptopa płaczą że się wiesza , że się zamula itd
  • Odpowiedz
Nie wyobrażam sobie komputera bez SSD, no bo jak to czekać aż komputer się uruchomi nie wiem, minutę? Na SSD mrugniesz i już masz pulpit. Do tego wszystko szybko śmiga.

W dzisiejszych czasach 120 gb SSD to podstawa w mojej opinii, do tego HDD na dane i można śmigać.

Mam PC i Lapka, na obu SSD + HDD na dane i innego rozwiązania nie widzę. Ahhh i dysk minimum 7200, 5400 to
  • Odpowiedz
@Cytrynowe_Ananasy: Dysk SSD będzie ci ciężej uszkodzić niż HDD który ma w wuj części ruchomych. Jak ma być to urządzenie typowo mobilne czyli będzie prawdopodobnie nie raz obite to jednak brać SSD. Teraz w laptopie będę wymieniać dysk HDD na SSD właśnie z tego powodu, no i też szybkości oczywiście.
  • Odpowiedz