Wpis z mikrobloga

@PoteznyMagWody: javascript do programowania ma się tak jak jak picie w szczawnicy do szczania w piwnicy
brzmią podobnie, ale zupełnie co innego
XD
nie no żartuje, js to tylko narzędzie, słuszne do jednych celów do innych niekoniecznie i już
hejt często wynika z niezrozumienia pewnych mechanizmów w języku, ale no nie jest to najlepiej zaprojektowany język
  • Odpowiedz
@rbielawski: nie dałem żadnego konkretnego argumentu, ale jeśli chcesz:

- słabe i dynamiczne typy to najgorsze w utrzymaniu połączenie. Dopóki masz swój projekt w głowie, jest jako-tako, ale jak wracasz po czasie, to już jest kosmos. Ofc to nie jest unikalne dla js.

- idea prototypów kompletnie do mnie nie przemawia. Klasyczne obiekty lub traity (patrz haskell, rust) są o wiele czytelniejszym
  • Odpowiedz
idea prototypów kompletnie do mnie nie przemawia. Klasyczne obiekty lub traity (patrz haskell, rust) są o wiele czytelniejszym rozwiązaniem,

@sasik520: no spoko, ale przecież prototypy mają tę elastyczność, że na ich bazie możesz spokojnie zaimplementować dziedziczenie klasowe albo traity i nawet nie wiedzieć że pod spodem są prototypy. Ludzie którzy teraz uczą się ES6 jak piszą klasy to czasem kompletnie nie wiedzą że wszystko jest tak naprawdę oparte na prototypach.

Tu
  • Odpowiedz
ale sporo boli (np. return + klamry)

@sasik520: closures powinny być domyślną właściwością wyrażeń lambda, niezależnie od języka. Wystarczy spojrzeć na C++, kompilator przy kompilacji sam powinien wnioskować do jakich zmiennych się odwołujemy wewnątrz wyrażenia, konieczność podawania listy zmiennych, z których będziemy korzystać (o ile nie piszemy kodu w sposób masakryczny) nie ma większego sensu.
  • Odpowiedz
@TomaszA2: chciałbyś deklarując jakąkolwiek funkcję czy metodę musieć podawać listę struktur do jakich miałaby ona dostęp? Zasada działania ta sama. ,,Domyślanie się'' prowadzi do błędów, ale przesada w drugą stronę tylko utrudnia pisanie i komplikuje kod.
  • Odpowiedz