Wpis z mikrobloga

Od dawna ucze sie grac na keyboardzie i nie mam problemu z niczym gdy gram jedną ręką (samą linię melodyjna). Gdy dochodzi do tego już rytm w tle, linie basowe itd nie daje rady. Wszystko sie miesza. Po prostu brakuje mi podzielnosci uwagi, nie moge wykonywać różnych ruchow dwiema dłońmi. Jeśli wiecie o co mi chodzi, podrzuccie jakies rozwiazanie, jak to wycwiczyc czy cokolwiek. #keyboard #kiciochpyta #pianino #muzyka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jando23: polecam na początek ćwiczenie gam (zbieżnie i rozbieżnie), potem łapanie lewą samych akordów a prawą granie linii melodycznej (i na odwrót), a na koniec zabrać się za jakieś proste melodie na dwie ręce
  • Odpowiedz
@sallyxx: polecam, nic mi tak nie podniosło "podzielności" jak gamy. Prawdziwa podzielność uwagi jest zresztą nieosiągalna, po prostu uczy się schematów współgrania rąk i szybkości uczenia się tych schematów. Gamy zbieżnie, rozbieżnie, rozdzielone tercją.... do oporu.
  • Odpowiedz
@lis6502: w większości to były ćwiczenia z podręcznika (jednym z nich była "Szkoła Na Fortepian" Klechniowskiej), w ciągu tygodnia miałem opanować z 3 lub 4 proste ćwiczenia. Jeśli na następnej lekcji słabo mi wychodziły (gdy przykładowo za mało czasu poświęciłem na ćwiczenia w domu) to wałkowaliśmy dalej ten sam temat. Od kiedy zaczęła się zabawa z akordami, mogłem już przynosić własnoręcznie wybrane nuty (wystarczy w google wklepać "sheet music for
  • Odpowiedz
@lis6502: ze słuchu też preferuję grać, jednak nuty są sporym ułatwieniem w przypadku gdy właśnie zamierzasz opanować grę na obydwie ręce - od razu wiadomo które klawisze trzeba wcisnąć w danym momencie. A za skomplikowane utwory z reguły powinno się zabierać jak już dobrze ogarnia się te prostsze.
  • Odpowiedz