Wpis z mikrobloga

• 0
@krysztal1 nie i nie. Nigdy nie robiłem cama na 5 osi. Nawet 5 osiowki nie dotykałem :p w innym camie też nie robiłem. Tyle co widziałem na oczy solidcama i wiem że firmy na nim robią. Tak samo jak robią na mastercamie który nie jest chyba zbyt fajny. Mieliśmy wersję próbną hypermilla ale jakoś nie było czasu do niej podejść:p
  • Odpowiedz
@kusprzyk:

Ja ostatnio mam takie detale, że brakuje mi 5 osi przy obróbce zgrubnej, a wiem na pewno, że Hypermill to oferuje i będę chciał się całkowicie przesiąść.
Pracujesz w PL czy DE bo jakoś tak kojarze?
  • Odpowiedz
@krysztal1: wtrące się, powermill to imo istne cudo pod względem prostoty. Spędziłem trochę czasu na solidcamie, mastercamie, catiacam i to z powermillem najlepiej mi się współpracowało, co do programowania 3 i 4 osiowego. Jednakże każdy z nich ma trochę odrębną specyfikę programowania czy "smaczki" na które należy uważać, ale to już kwestia ogrania praktycznego. Reasumując, nie ważne jaki CAM, 4/5 z tego co się w jednym nauczysz będzie funkcjonowało w
  • Odpowiedz
@krysztal1: heh, u mnie tez czesto 5 osi byloby zajebiste ale poki co calkiem niezle wychodzi nam robienie z kilka zamocowan. w planach jest 5 osi, stad tez hypermill pod tym kątem będzie pomału chyba wdrazany.
Białystok here :p

@dosjaa: Mamy jeden postprocesor na 530 który po delikatnych modach chodzi na maszynie ktora ma 620. ogolnie to nie korzystamy z korekcji narzedzia, jak dojezdzam wymiar na H czy cos to robie oddzielne sciezki -0,01, -0,02 itd. Mozna jeszcze zmierzyc narzedzie sondą i wpisać w PM to jako jego średnice i teoretycznie wyjdzie na 0, w praktyce jeszcze z pol setki na promieniu mozna dac :p

Są strategie 2,5D które chyba dają się przetłumaczyc tak zeby działał DR na HH 530 czy tam 620. Coś tam zmiennik próbował i chyba coś mu wyszło ale nie
  • Odpowiedz