Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 47
@Tommo22: ale wiesz, że choinka została przyjęta przez katolików w okolicach XIXw? Duo jest to symbol przed chrześcijański i jest tylko ozdobą jak obrus pod którym jest sianko. Chyba, że znajdziesz mi cos w biblii o choince.
  • Odpowiedz
@Tommo22: Ubieranie choinki to nie jest tradycja chrześcijańska, więc nie ma nic wspólnego z bycia katolikiem (lub nie). To tradycja świecka, która częściowo próbuje być zawłaszczona przez kościół katolicki, ale taką nie jest.
Podobnie dawanie prezentów nie jest tradycją chrześcijańską. Dopiero jeśli łamią się opłatkiem to dochodzi do hipokryzji.
  • Odpowiedz
  • 19
@Tommo22: może to Cie zdziwi, ale ludzie niewierzący często się z tym nie obnoszą i nie pokazują ostentacyjnie np babci, cioci etc ze nie będą obchodzić świąt i nie zjedzą z nimi barszczyku.
  • Odpowiedz
@Clear: Trytek to obecnie duszpasterz polskich katolików tradycyjnych, przekonanych o wakacie Stolicy Apostolskiej. Nie uznaje obecnego papieża, zresztą żadnego z posoborowych, w tym największego z wszechpolaków, tak więc mogą mu skoczyć XD
  • Odpowiedz
@MiloszPrzemily: Ale jest księdzem? Jeśli tak, to powinien zostać ekskomunikowany (jeśli nie uznaje głowy kościoła, to chce powodować rozłam, co jest podstawą do ekskomuniki).
  • Odpowiedz
@Clear: cholera wie, czy jest, cy nie jest, przed chwilą to wygooglałem, ogólnie jakiś niezły świr - wywrotowiec, ale czy dzziała jeszcze w ramach KK, czy poza, to nie chce mi się więcej szukać, bo wychodzę na rower ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz