Wpis z mikrobloga

Tilda to jest to, czego szukasz

@Prezes_roku: eeeee... Tilda jest dla gnome i z tego co pamiętam jest okropnie napisana a obecnie nawet chyba nie wspierana. Wolałbym coś co się integruje z moim normalnym terminalem. Na KDE jest jeszcze yakkuake ale ten sam powód co tilda + brak wsparcia dla motywów systemowych.

W xfce domyślny terminal jest jednocześnie zwykłym terminalem i tym wysuwanym z góry.

@peterek93: Mam to samo mimo,
@Kryspin013: Motywy, motywy. Jakoś mi Yakuake nie przeszkadza, że ma dolny pasek nieco inny niż... w zasadzie nie wiem co. Robi swoje, jest ładnie konfigurowalny ze skrótami klawiszowymi i to wszystko. Za to kwin i skrypty do niego to coś miłego. A Dolphin ma wszystkie FMy pod sobą. Plasma jest lekka. Przy instalacji polecam wyciąć pakiety od akonadi jeśli się nie planuje korzystać z KMail (mimo wielu podejść ciągle coś się
Robi swoje, jest ładnie konfigurowalny ze skrótami klawiszowymi

@qdt2k: Też by mi pewnie nie przeszkadzał...

Dałem minimalną instalację.

Powiedz mi skoro wydajesz się ogarniać. Czy kde ma totalnie #!$%@? na ustawienia ~/.pam_environment ? W ogóle nie przestrzega zasad tam wpisanych ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@qdt2k: Nie no, 2018 rok a skiny pod yakkuake dalej są obrzydliwe. Trochę #!$%@?ące, że nie dość że pod kde nie ma skinów, pod widgety muszisz znaleźc osobny skin to oprócz tego osobno będziesz musiał sobie napisać skin pod yakkuake bo ma totalnie #!$%@? nawet na kolory, które ustawisz w systemie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Kryspin013: A to czasem nie jest jakieś ubuntowe coś? Bo ja
@Kryspin013: No to jeszcze z PAMa nie korzystałem. Wszystkie zmienne lecą do .profile albo etc/profile.d/cośtam

Ja już stary jestem i liczę bardziej czas tracony niż przejmuję się, że mi jakaś belka w innym kolorze się wyświetla. Nie ma funkcjonalności więc się nie liczy. Dla mnie teraz najważniejsze jest by się program nie wywalił i elementy były poprawnie wyświetlone (4k). Reszta - bez znaczenia. Jak komuś wysyłam dokument, arkusz, schemat czy coś
Jak nie ma ogarniętego wysuwanego terminala to wracam do siebie na xfce

@Kryspin013: widzę nie tylko ja tak mam. Co jakiś czas próbuję zainstalować inny DE, ale zawsze kończy się tak samo - powrót na xfce po max 2 dniach :D
Ja już stary jestem i liczę bardziej czas tracony niż przejmuję się, że mi jakaś belka w innym kolorze się wyświetla.

To jest tylko mój ból dupy wywołany przyzwyczajeniami. A skąd on pochodzi? Zwolenicy KDE mnie zwyczajnie denerwują pieprząc bzdury ile rzeczy można tu ustawić podczas gdy nie da się ogarnać nawet tak podstawowych rzeczy jak zmiana koloru panelu.

Ja wiem, to są bzdury ale nie chcę mieć dosłonie 4 rozjechanych stylów
@Kryspin013: też cały czas siedze na xfce od dłuższego czasu i dla tego własnie bym zobaczył czy cos np z plasmy da się fajnego wymodzić, teraz nie znajdę ale na reddicie widziałem kiedyś dość fajnie zrobione opensuse na plasmie i w ciemnych kolorach