Wpis z mikrobloga

bardzo lubię gównoburze pod #wegetarianizm lub #weganizm, możesz dobrze otagowac wpis, napisać coś wartościowego, pochwalić się fajnym posiłkiem (jak robi mnóstwo ludzi na innych tagach), a i tak przyjdzie zgraja osób, których jedynym celem w życiu jest jedzenie mięsa chyba. Ja naprawdę jestem w stanie zrozumieć wiele, ale trudno w ogóle dyskutować z osobami, które uważają, że zwierzęta trzymane w rzeźniach powinny być wdzięczne za to, że dostają tam jedzenie i nie muszą na nie polować (!!!) albo że zwierzęta żyją po to żeby je zjeść. albo kiedy kończą się argumenty to wlatuje ad personam i obrażanie a) OPa b) rodziców OPa c) wszystkich wegan.
ludzie, którzy mają problem z tym, że ktoś po prostu nie je mięsa, poprawnie taguje swoje wypowiedzi na ten temat i po prostu odżywia się tak jak ma ochotę.
zastanówcie się nad sobą, serio.
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rimfire bakteria nie jest świadoma, bo nie ma układu nerwowego.
Nie powiem, kto przez ostatnie kilka wpisów nazywał wegan mało rozumnymi ludźmi, "mniej inteligentnymi od normalnych", że "normalni" ludzie mają z nas bekę.
  • Odpowiedz
bakteria nie jest świadoma, bo nie ma układu nerwowego.

@harpiowata: ale liść ma. A weganie zjadają m. in. liście bazylii czy mięty. Czyli potwierdzone, że macie w dupie czy coś czują, czy nie.
  • Odpowiedz
@Rimfire tak jak @webdruid napisał - reagowanie na bodźce nie oznacza, że odczuwają ból. Takie rzeczy zwykle mają przeszłość w ewolucji, możesz mi pokazać, jaka roślina w przeszłości czuła ból?
A twoje "unerwienie" liścia to nic innego jak użyłkowanie, cytat z uwielbianej wikipedii:
Głównym zadaniem wiązek przewodzących w liściu jest dostarczenie do jego tkanek wody i odprowadzenie asymilatów, a także usztywnienie blaszki liściowej.

Układ nerwowy dostarcza wodę? Mów dalej xD
  • Odpowiedz
@Rimfire: podaj jakiekolwiek sensowne źródło pod Twoje tezy:
rośliny mają układ nerwowy taki jak zwierzęta
rośliny i bakterie odczuwają ból taki jak zwierzęta

Twój upór, manipulacje i kłamanie aby tylko p-------ć kilka osób, pokazują że chodzi ci tylko o dowartościowanie się uprzykrzając życie innym.
  • Odpowiedz
@Refusek ja i webdruid prezentujemy logiczne argumenty za weganizmem, a rimfire próbuje nas "zaorać" i chce pokazać, że unerwienie to to samo co układ nerwowy, więc dokonuje tego legendarnego samozaorania. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz